Zangeres Tori Amos zegt dat de gesprekken met haar tienerdochter Natashya van grote invloed waren op haar nieuwe album Unrepentant Geraldines. "Op die leeftijd staat alles op hun radar", vertelt ze aan NU.nl.

"Ik weet niet hoe het zit met jongens, maar tienermeisjes zijn zich erg bewust van wat er op cultureel gebied gaande is", aldus de zangeres van de hits Professional Widow en Cornflake Girl.

"Toen ik dertien was, kende ik alles wat ik op de radio hoorde en op televisie zag. Tieners zijn goede referentiekaders, mits je als ouder daarvoor openstaat."

Tori Amos laat weten dat haar enige kind bovendien krititsch is op haar kledingkeuzes voor haar huidige tournee. "Mijn dertienjarige dochter adviseerde me om niks aan te trekken dat te bloot was, en niks dat er te middeleeuws uitziet", zegt Amos lachend over de modeadviezen.

Leeftijdsgenoten

Haar dochter is opgegroeid tijdens de diverse wereldtournees van Amos. "Ze reisde tot haar elfde met ons mee. Ze was oppassen en roadies gewend, ging van de ene tourbus naar de volgende, die hele manier van leven. Op haar elfde wilde ze naar een kostschool, om meer met leeftijdsgenoten om te gaan."

Natashya is in duet met haar moeder te horen op Promise, dat op het nieuwe album staat. Ze was een klankbord voor een aantal liedjes, zo beweert Amos. De Amerikaanse omschrijft de plaat als een verzameling van "vreugdevolle momenten, momenten van schoonheid en van reflectie".

Klein

Unrepentant Geraldines werd opgenomen tijdens het touren en de productie van The Light Princess, een musicalbewerking van het gelijknamige sprookje van de Schotse schrijver George MacDonald. Amos moest daardoor met een klein team werken tijdens de opnames.

"Het was geen bewuste keuze", zegt ze over het opnameproces. "We hebben met zo veel muzikanten gewerkt de afgelopen jaren, maar er was nu gewoon geen tijd om opnamesessies met ze in te plannen. Dat werkte logistiek niet. Maar die beperkingen geven je ook weer een enorme vrijheid."

Tori Amos staat op 29 mei in het Concertgebouw, Amsterdam.