Terwijl het nieuwe album van Prince telkens vooruit geschoven wordt, gaat de popster uitgebreid op tournee (onder de titel Hit And Run Part II). Zondagavond stond hij voor het eerst in de Ziggo Dome, waarin hij een wereldshow neerzette.

Veel concertbezoekers waren gehuld in lila en paars, zoals de dresscode verzocht.

Prince wordt tijdens deze Hits-shows bijgestaan door zijn begeleidingsband 3rdeyegirl, bestaande uit gitariste Donna Grantis, bassiste Ida Nielsen en drumster Hannah Welton-Ford, en nog een drietal muzikanten. Toch is het Prince die in het middelpunt van de belangstelling staat en de show steelt.

Al meteen vanaf de start van het concert, met een stevige versie van de jaren 80-hit Let's Go Crazy, hing Prince de showman uit die hij altijd is geweest. Spelend met het publiek, poserend met zijn gitaar en expressief in zijn zang; de 17.000 concertgangers zagen Prince in topvorm in Amsterdam.

Overtreffen

'His Royal Badness' heeft een setlist die daarbij aansluit, boordevol hitsingles uit zijn omvangrijke oeuvre. Vooral de eerste helft van de show was genieten voor wie zijn werk uit de tachtiger jaren hoog heeft zitten. De vertolkingen van Kiss, Controversy en Little Red Corvette overtroffen zelfs de plaatversies.

Vooral de respons op Raspberry Beret en 1999 was overweldigend. Ze werden vol vreugde gespeeld door de zanger en 3rdeyegirl. Andere eightieshits van Prince (When Doves Cry, Sign O' The Times, Hot Thing) werden slechts gedeeltelijk uitgevoerd, maar wisten de Ziggo Dome desondanks te beroeren.

Graven

Na een passionele versie van Nothing Compares 2 U (origineel van de groep The Family, later een wereldhit voor Sinéad O'Connor), groef Prince dieper in zijn repertoire en schotelde hij zijn publiek een mix van B-kantjes, albumtracks en nieuwe nummers met 3rdeyegirl voor, met het liedje Guitar als enige hitje.

De reactie op dit materiaal was wisselend, maar onderscheidde degenen die enkel voor de grote hits zijn gekomen van de grote fans en kenners. Voor de eerste groep vormde het een tamelijk lange onderbreking in afwachting op meer bekend werk, voor de tweede groep was het een genot dat Prince dit werk belicht.

Piano

Helemaal aan het einde van de show zong Prince achter zijn piano liedjes uit het decennium waarin hij een wereldster werd. Hij wisselde B-kantje How Come U Don't Call Me Anymore en elpeenummers Condition Of The Heart en The Beautiful Ones af met de jaren 90-hit Diamonds And Pearls.

Het was een wat vluchtig gedeelte en de enige keer waarop het leek alsof Prince wat plichtmatig liedjes speelde. Dat gevoel verdween bij de bevlogen uitvoering van zijn ultieme klassieker Purple Rain, inclusief confetti en ballonnen. Het imponerende spel en de hartstochtelijke zang zorgen voor een show van wereldklasse.