De Spaanse zanger Julio Iglesias gebruikt de tijd rond zijn concert van vrijdagavond in Amsterdam om zijn schoonfamilie in Nederland te bezoeken. Dat zegt hij tegen NU.nl.

Iglesias, de best verkopende Spaanse artiest ooit, is gehuwd met een Nederlandse vrouw. Dankzij haar blijkt de zanger tot in detail op de hoogte van wat er hier gebeurt.

"Ik weet net zoveel van Nederland als de gemiddelde Nederlander'", zegt hij. "Ik ben al 25 getrouwd met een Nederlandse en heb vijf half-Nederlandse kinderen opgevoed. In 1971 trad ik er voor het eerst op."

Iglesias (70) is sindsdien intens verliefd geworden op Nederland, vertelt de zanger. "Ik hou van Nederland, van Groningen tot aan Maastricht. Ik zie het land terug in de ogen en de gezichten van mijn familie. Een deel van mij is daarom ook Hollands, vind ik."

Toerist

Ondanks zijn drukke agenda en status als levende legende, Iglesias verkocht meer dan 300 miljoen albums en trad op voor meer dan 60 miljoen mensen, komt hij ook ieder jaar als toerist naar Nederland. "Ik ben rond het concert van vanavond een week in Nederland en die tijd gebruik ik om door het land te trekken", legt hij uit.

"Ieder jaar kom ik hier bovendien in de zomer. Dan gedraag ik me als een toerist en ga ik met mijn vrouw naar Den Haag, naar de Belgische grens, naar Rotterdam, naar Amsterdam. Vind ik heerlijk." Vorig jaar gaf Iglesias ook al een concert in Nederland. In Ahoy had Jan Smit een gastrol.

Anders

Of dat opnieuw gebeurt wil hij nog niet bevestigen. "Ik neem twee nieuwe dansers mee, twee nieuwe muzikanten en het geluid is anders. Ik beloof een geweldig concert, ook omdat de Heineken Music Hall zo mooi is. Vierduizend, vijfduizend toeschouwers: dat is een perfect aantal."

Om op zijn leeftijd dergelijke ambitieuze concerten te kunnen geven blijft Iglesias het liefst fit. "Ik geloof in discipline", zegt hij over zijn strenge regime. "Daarom houd ik ook zo van Nederland. Het is een land van overlevers, dat ben ik zelf ook. Ik ben een paar jaar verlamd geweest in mijn jeugd, dat heeft er ingehakt. Maar ik heb me terug geknokt."