Dirigent Jac van Steen heeft de rol van eerste gastdirigent van het Ulster Orchestra op zich genomen. Volgens Noord-Ierse media is de Nederlander een graag geziene gast van het orkest. 

Vanaf september zal hij geregeld het dirigeerstokje ter hand nemen in Belfast. Het Noord-Ierse publiek kreeg afgelopen weekeinde alvast een voorproefje. Van Steen dirigeerde er twee symfonieën van Sibelius en het Cello Concert van Walton.

De in Eindhoven geboren dirigent was al langer actief in het Verenigd Koninkrijk, onder meer met het BBC Philharmonic Orchestra in Manchester en het BBC Symphony Orchestra in Londen.

Met deze orkesten maakte hij veel opnamen, waaronder werken van Jean Sibelius, Ludwig van Beethoven, Igor Stravinsky en Gustav Mahler. In 2005 werd hij benoemd tot eerste gastdirigent van het BBC National Orchestra of Wales in Cardiff.

Van 1989 tot 1994 was Van Steen verbonden aan het Nationale Ballet als muzikaal leider en chef-dirigent. Hij geeft ook les aan het conservatorium in Den Haag en is momenteel chef-dirigent van de Dortmunder Philharmoniker.