Voor de vijfde plaat van DeWolff reisde de band af naar de VS om daar op te nemen met de Grammy-winnende producer Mark Neill. 

"Het was een groot compliment dat hij met ons wilde werken", zegt de band tegen NU.nl.

Na het vorige album DeWolff IV volledig zelf te hebben geproduceerd, namen de drie bandleden de gedurfde stap om voor Grand Southern Electric op zoek te gaan naar hun droomproducer.

Die vonden ze in Mark Neill, verantwoordelijk voor onder meer Brothers van The Black Keys. De zoektocht ging makkelijker dan verwacht.

"We stuurden hem een mailtje met enkele demo's en de vraag of hij met ons wilde werken", vertelt drummer Luka van de Poel. "Het is een drukke man, dus ik had geen reactie verwacht. Tot we een bericht terug kregen met: ‘'Zou je me kunnen terugbellen?' We hingen zenuwachtig met z’n drieën aan de telefoon."

In januari begon het Amerikaanse avontuur van de Limburgse rockband. "Het was een bijzondere ervaring die we nooit zullen vergeten", aldus zanger Pablo van de Poel. "Mark Neill is een fantastische producer die weet waar hij mee bezig is, maar het is ook een aparte persoonlijkheid."

Controlefreak

"Het is een controlefreak. We mochten niets in zijn studio aanraken en ik kreeg zelfs op mijn donder toen ik een flesje cola wilde pakken", aldus toetsenist Robin Piso. "Hij heeft ook zogenaamde afsluitroutines: een rondje rijden, de brievenbus checken, naar binnen gaan met het licht uit, en weer naar buiten lopen. Iedere dag!"

De drie muzikanten moesten erg wennen aan het karakter en de werkwijze van de man. Piso: "Zijn studio was ingericht volgens de gulden snede en het zag er daar uit alsof er sinds de jaren zestig niets was veranderd. Uiteindelijk doet hij dat allemaal om het perfecte geluid te vinden. Het is een aparte, maar zeer toegewijde man."

Verkennen

Voor DeWolff kwam de Amerikaanse droom op het juiste moment. "We zijn al vier albums aan het zoeken naar het echte DeWolff-geluid", stelt de drummer. "Op de vorige plaat stond nog een rockopera van twintig minuten, omdat we ook die kant wilden verkennen. Door deze stap te nemen hebben we onze draai kunnen vinden."

"Om die reden hadden we ook niet eerder naar Mark moeten gaan. Hij zou nooit dat soort muziek willen produceren." Zijn broer Pablo is het ermee eens. "Het is een groot compliment dat hij ja heeft gezegd omdat hij onze nieuwe muziek zo sterk vond. Het drong later pas tot me door dat hij natuurlijk ook veel bands afwijst."

Leeftijd

"Hij zag ook wat we op onze jonge leeftijd al bereikt hebben, we hebben als tieners al op de grootste festivals van Europa gestaan, er zijn vier albums uit en we hebben honderden shows gespeeld. We zijn harde werkers en het is geweldig dat het ook door zo’n grote producer wordt opgemerkt."

De band verheugt zich op de aankomende clubshows, maar kijkt ook graag terug naar de mooie en vooral leerzame ervaring. "We hebben geleerd dat het goed kan uitpakken als je dingen uit handen geeft. En simpel is soms beter dan ingewikkeld, muzikaal gezien. Ook een wijze les die we in de toekomst gaan toepassen."