Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag en hoewel het maar eens in de vijf jaar een officiële vrije dag is, vinden er ook vandaag tal van festivals plaats verspreid door het hele land. NU.nl tipt vijf optredens.

Traditiegetrouw kennen de festivals in onder meer Haarlem en Groningen een uitgebreide line-up waar zowel nationale als internationale artiesten het podium betreden.

Ook dit jaar kennen de Bevrijdingsfestivals zogeheten ambassadeurs, die per helikopter naar verschillende locaties vliegen. Dit jaar zijn dat rockband Kensington, singer-songwriter Douwe Bob en zanger Gers Pardoel.

NU.nl doet een greep uit de honderden acts die vandaag optreden en zet er vijf op een rijtje.

Kensington (Haarlem, 15:00)

De single Home Again bombardeerde Kensington tot een van de populairste rockbands die Nederland rijk is en met het pas uitgebrachte Streets lijkt het erop dat de groep zijn plafond nog lang niet bereikt heeft. Dit jaar spelen ze in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Bosch en Roermond.


Jett Rebel (Nijmegen, 15:30)

Op Noorderslag, eerder dit jaar, gooide Jett Rebel al hoge ogen en inmiddels is hij hard op weg de hype waar te maken. De extravagante zanger en zijn aanstekelijke popliedjes gaan dit jaar sowieso voor uitverkochte zalen zorgen. Vandaag speelt hij ongetwijfeld een voorproefje van het later dit jaar te verschijnen debuut.


Chet Faker (Groningen, 17:00)

In zijn thuisland brak Chet Faker enige tijd geleden al door met een eigenzinnige cover van Blackstreet's No Diggity, maar inmiddels gooit hij met zijn pas uitgebrachte debuutplaat Built On Glass ook in Nederland hoge ogen. Na een show in een uitverkocht Bitterzoet speelt hij vandaag gratis in Groningen.


​The Silverfaces (Amsterdam, 18:00)

Niet zo heel lang geleden speelde de eerste band The Silverfaces nog zijn allereerste show. Maar inmiddels won de groep de Amsterdamse Popprijs en speelde de band op grote zomerfestivals. Met een frontman die doet denken aan een jonge Jack White en aanstekelijke doch gevaarlijke bluesrock is dit een niet te missen act.

Nielson (Zeeland, 19:00)

Niels Littooij, beter bekend als Nielson, brak via De Beste Singer-songwriter van Nederland en het nummer Beauty en de Brains door, maar heeft nog veel meer in zijn mars. Zijn debuutplaat Zo van Ah Yeah staat vol met aanstekelijke Nederlandstalige popliedjes die het vandaag in het zonnetje ongetwijfeld extra goed doen.

Heeft u foto's van bevrijdingsdag? Upload ze bij NUfoto