VanVelzen gaat de Bevrijdingsfestivals langs met de Congolese zanger Innocent Balume. "Vrede is niet overal vanzelfsprekend. Met muziek willen we een positieve dialoog tot stand brengen", vertelt Roel van Velzen aan NU.nl.

De tocht van VanVelzen en Balume langs de Bevrijdingsfestivals wordt geïnitieerd door MasterPeace, de snelst groeiende vredesorganisatie ter wereld.

Het project werd bedacht door Ilco van der Linde, die zich naast de Bevrijdingsfestivals in Nederland ook bezighoudt met het evenement Dance4Life.

Toen VanVelzen werd benaderd, was hij snel overtuigd. "MasterPeace wil conflicterende partijen met elkaar aan tafel krijgen, door middel van muziek en andere creatieve uitingen. De organisatie wordt nu in 45 landen vertegenwoordigd. Toen ik werd gevraagd om mee te werken, zei ik direct ja."

"Ik vind het een nobel streven om met muziek een dialoog te starten." In september 2013 reisde Roel van Velzen en band met MasterPeace naar Congo, in het kader van het project Music Above Fighting. Daar ontmoette hij de jonge superster Innocent Balume.

Klik

"Er was direct een klik met deze jonge muzikant. Binnen 24 uur na onze ontmoeting hebben we ons eerste concert al gegeven." Innocent Balume won de Afrikaanse versie van Idols. Zijn positieve boodschappen en zijn aanhoudende optimisme werden zo populair, dat hij nu als stem van een nieuwe generatie wordt gezien.

"Hij zingt over vrede en geeft hoop in een uitzichtloze situatie", aldus Van Velzen. "In Congo is één van de langstlopende wapenconflicten ter wereld gaande. Er is veel mis, de bodemschatten raken in handen van rebellen en de bevolking staat dagelijks oog in oog met bombardementen en oorlogsgeweld."

Uitwisseling

"Innocent Balume en ik willen de mensen in die moeilijke tijd samen brengen met muziek." Na zijn inspirerende reis in Congo en de ontmoeting met Innocent Balume, kwam het idee van een uitwisseling op Bevrijdingsdag. Van Velzen neemt de Congolese zanger mee op een korte tour langs de festivals.

Dit om zo de boodschap van vrede ook aan het Nederlandse publiek mee te geven. "Mijn generatie weet niet hoe het is als je niet vrij bent, ze weten niet hoe het is om in een gebied te leven waar je continu in angst leeft. Innocent Balume wil bewustwording voor de situatie."

Positiviteit

"Samen maken we muziek en laten we zien dat je ook zelf kan bijdragen aan een betere wereld, op wat voor manier dan ook." Het belangrijkste element uit de samenwerking is optimisme en positiviteit, zo vindt de zanger die hits scoorde met Baby Get Higher en Sing Sing Sing.

"Op internet en op social media is iedereen geneigd om negatief te praten", concludeert hij. "Innocent Balume heeft me geïnspireerd om het juist om te draaien en het glas half vol te zien in plaats van half leeg."
 

VanVelzen en Innocent Balume zijn te zien op de Bevrijdingsfestivals in Wageningen, Assen en Zwolle.