Zangeres Erykah Badu ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties omdat ze vorige week optrad op het verjaardagsfeest van koning Mswati III, heerser van het Afrikaanse koninkrijk Swaziland.

"Ze is ons allemaal een uitleg verschuldigd", vindt Alex Gladstein van de Human Rights Foundation. Hij beschrijft dat Mswati in grote luxe leeft, terwijl de bevolking straatarm is.

Verder wordt zijn polygame levensstijl veroordeeld en ook wordt de Afrikaanse koning ervan verdacht burgers te martelen en mensenrechten te schenden.

Erykah Badu beweert op haar twitteraccount dat ze niet op de hoogte was van de reputatie van de monarch. Ook vindt ze dat ze onnodig hard aangepakt wordt voor haar misstap. "Ik ben een artiest met een groot hart, geen politiek activiste. Dat is niet mijn expertise", aldus de zangeres.

Juwelier

De zangeres, in Nederland vooral bekend van haar hit Tyrone, was in Zuid-Afrika aan het werk aan haar nieuwe album toen ze door de bevriende juwelier Jacon Arabo gevraagd werd een liedje voor Mswati III te zingen. Ze bracht het liedje Happy Birthday ten gehore en overhandigde een cadeau namens Arabo.

Het is overigens niet de eerste keer dat Gladstein uithaalt naar artiesten die opgetreden hebben voor dubieuze politieke leiders. Eerder bekritiseerde hij al Jennifer Lopez en Kanye West vanwege hun omstreden optredens in respectievelijk Kazachstan en Turkmenistan.