Tien jaar na het winnen van talentenjacht Idols is Boris Titulaer als Bo Saris terug met een nieuw album. "Ik wil mensen die bevooroordeeld zijn, laten zien wie die gozer nu eigenlijk is", vertelt hij aan NU.nl. 

"We weten natuurlijk allemaal dat ik bekendstond om een bepaald imago", vertelt de zanger. "Ik was een moeilijke jongen, arrogante gast en ga zo maar door."

"De consequenties daarvan heb ik moeten dragen. Daar had ik in het begin veel moeite mee. Maar naarmate ik ouder werd, heb ik het wel los kunnen laten."

Titulaer heeft de afgelopen jaren allesbehalve stilgezeten. Na Idols volgde onder meer een samenwerking met de Haarlemse groep Relax en daarnaast bracht de zanger drie platen uit. Het onlangs verschenen Gold is zijn eerste onder de naam Bo Saris. "Ik zie alles wat er gebeurd is maar gewoon als leerproces", zegt hij.

"De meeste mensen die een mening over mij hebben, baseren die ook op nagenoeg niets. Je kunt niet een keer naar een talentenjacht kijken en meteen doorhebben hoe iemand in elkaar zit. Ik wil die mensen overtuigen: het valt allemaal wel mee."

Voorgeschiedenis

Voor Gold trok Titulaer naar Londen, om muziek opnieuw te ontdekken. "Je komt ineens in een andere wereld terecht", stelt Titulaer. "De mensen daar kennen je voorgeschiedenis niet, dat maakt het allemaal veel prettiger. En dan creëer je toch wat makkelijker een nieuw verhaal."

"Zeker de eerste twee jaar na het programma viel ik wel in een zwart gat. Het was heel commercieel natuurlijk. Maar ik wilde iets heel anders en dat begrepen mensen niet. Die denken dan: oh, hij probeert nu ineens 'credible' te zijn. Maar ik heb gewoon stug volgehouden en uiteindelijk heeft dat zijn vruchten afgeworpen."

Bewijsdrang

"Ik wilde dan bijvoorbeeld per se een plaat maken met een heel hoog testosterongehalte. Ik had veel te veel bewijsdrang. Dan wilde ik muziek maken die zo gecompliceerd mogelijk was, dat sloeg helemaal nergens op. Ik had op de een of andere manier heel erg de behoefte om te laten zien dat ik heel veel kon."

De zanger vond in Londen iets meer rust. "Dit klinkt heel simpel, maar het begint gewoon bij echt goede liedjes maken. Laat dat moeilijke achterwege en focus je gewoon op wat je sterke punten zijn. Ik wil muziek maken die de breedte ingaat en deze liedjes voelen goed."

Verslaving

Titulaer schreef onder meer over vrienden die hij aan drugsverslavingen ten onder zag gaan. "Ik heb het wel vaker meegemaakt dat mensen die veel voor me betekenen, worstelen met een verslaving. Zeker als het wat heftiger wordt, doet dat pijn. Zelf hou ik wel van een jointje en een glaasje, maar 'hard dope' is niet voor mij weggelegd."

"Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen", aldus de muzikant, die een positieve kijk op zijn eigen toekomst heeft. "Als ik voet bij stuk houd en continu in mezelf blijf geloven, ben ik ervan overtuigd dat het gaat lukken. Natuurlijk heb ik het liever vandaag dan morgen, maar zo ben ik nu eenmaal ingesteld."