De Russische politicus Vitali Milonov wil het Eurovisie Songfestival boycotten en de Russische inzending terugtrekken vanwege de participatie van de Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst.

Dat meldt Buzzfeed op basis van een Russische website die aan Milonov gewijd is.

"De deelname van de overduidelijke travestiet en hermafrodiet Conchita Wurst, op hetzelfde podium als de Russische zangeressen, op livetelevisie, dat is duidelijk propaganda van homoseksualiteit en spiritueel verval", aldus Milonov.

Volgens Milonov hebben Russische muzikanten niks te zoeken op "het traditionele liedjesevenement dat verworden is tot een pan-Europese Gay Parade". Rusland doet dit jaar mee met het liedje Shine van Tolmachevy Sisters, twee zeventienjarige zussen die in 2006 het Junior Songfestival wonnen.

Antihomowet

Milonov wordt gezien als een van de architecten van de Russische wet die het verbiedt om homoseksualiteit te 'promoten'. De wetgeving, die ook wel een antihomowet wordt genoemd, werd in juni door president Poetin ondertekend. Dit met de intentie om kinderen 'te beschermen'.

Eerder noemde Milonov concerten van Lady Gaga en Madonna illegaal, omdat ze propaganda voor homoseksualiteit zouden zijn. Ook wilde hij Olympische sporters vervolgen die in Sotsji uitkwamen voor hun geaardheid. In maart zou Milonov antisemitische uitspraken hebben gedaan in Sint-Petersburg.

Petitie

In december werd een petitie gestart om het Eurovisie Songfestival in Rusland van de beeldbuis te weren. Dat leverde ruim 24.000 handtekeningen op. In 2003 nam Rusland nog deel aan het Songfestival met het openlijk lesbische zangduo T.a.t.u., wiens liedje Ne Ver’, Ne Boysia op de derde plek eindigde.

Conchita Wurst - Rise Like The Phoenix (2014)

De Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst is een van de meest omstreden inzendingen van het Eurovisie Songfestival dit jaar. Op de Russische televisie is het alter ego van Thomas Neuwirth uitgebreid geridiculiseerd. Een talkshowpresentator zei dat hij zich liever Aziaat dan Europees noemt "als Europa dit leuk vindt".

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2014 | Videoclips van alle songfestivalliedjes | Interview The Common Linnets