The Kik kwam deze week met hun tweede album, dat kort maar krachtig 2 heet. Maar eigenlijk zien de Rotterdammers het als hun debuut. "We hebben deze keer alle nummers zelf geschreven."

"Op onze eerste plaat stonden veel covers en bewerkingen van bestaande jaren 60-nummers", vertelt gitarist Arjan Spies in het AD.

"Ik zie dit dus eigenlijk als ons debuutalbum. Nummers die het vroeger niet haalden omdat ze te weinig strookten met de muziek die we maakten, krijgen nu wel een kans."

Volgens Spies was een jaartje huisband zijn van televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) erg leerzaam. "In DWDD werden we geacht bij elk item een cover met een Nederlandse tekst te brengen. Daardoor zijn we ons echt gaan verdiepen in popnummers waar we normaal gesproken nooit naar luisterden."

Duw

"Billy Joels Pianoman bijvoorbeeld. Dat heeft ons duidelijk doen beseffen dat we meer kunnen dan vrolijke, lo-fi beatnummertjes met een vierkwartsmaat. Daarnaast zorgde DWDD er ook voor dat we ons konden tonen aan een immens publiek, dat heeft onze carrière een flinke duw gegeven."

Zanger Dave von Raven doet er nog een schepje bovenop. "Ook tekstueel heb ik er veel van opgestoken. Moest ik in een poep en een scheet opeens een tekst schrijven die past bij een item over de tegenvallende kijkcijfers van SBS6: dat was best hard werken."

"Kortom: zo’n jaartje huisband zijn van DWDD is leerzamer dan vier jaar zwoegen op de Rockacademie", aldus de zanger.

Recensie: The Kik - 2