Na een tour van drie jaar wist Triggerfinger niet wat het met de plotselinge rust aan moest. "Dan ben je eindelijk thuis en is het stressen over hoe te ontspannen. Dat is waanzin", vertelt Ruben Block aan NU.nl.

"Wij komen soms thuis en dan denk ik: nu moet ik een boek lezen. Nee, ik moet een film kijken. Nee, ik moet gewoon even niets doen. Dat duurt dan een paar dagen."

"In die drie jaar zijn we nog niet echt geland, dus dat was even wennen", aldus de zanger. Om aandacht zat het Belgische trio in de tussentijd niet verlegen.

Naast het succes van de derde langspeler All This Dancin' Around zorgde een cover van de Lykke Li-hit I Follow Rivers voor een nog grotere fanschare. De band is sindsdien bijna non-stop op tournee geweest en bracht ook nog het livealbum Faders Up 2 uit.

"We hebben een waanzinnige tijd beleefd de laatste jaren", vertelt Block. "Drie jaar lang hebben we output geleverd. Alleen maar shows spelen en dat komt met een storm die uit uw lijf vliegt. U stuurt uit en uit. Maar om iets nieuws te maken, is weer input nodig. Al brengt het leven dat voor een stuk ook automatisch wel, natuurlijk."

Gloed

Lang heeft de groep niet stilgezeten. Inmiddels is het vierde album By Absence Of The Sun uitgekomen. De band kwam hiermee voor het eerst op de bovenste positie van de albumlijst binnen. "We zijn eigenlijk meteen na de tournee de studio ingedoken", vervolgt de zanger. "De gloed van de festivalzomer zat er in de studio nog op."

"De hectische laatste drie jaar vormen ook wel de rode draad op dit album", vult bassist Paul 'Lange Polle' van Bruystegem aan. "De snelheid waarmee we geleefd hebben, gecombineerd met het privéleven. Iedereen heeft wel iets natuurlijk. Ook al worden mensen wel eens moe. U kunt niet op commando liedjes schrijven."

Halsstarrig

Toch meent hij dat het opnameproces ondanks de drukte meer focus dan ooit kende. "Daar ben ik hard van verschoten. We hebben ons halsstarrig zitten vastbijten aan van alles en nog wat. Terwijl we eigenlijk helemaal geen vakantie gehad hebben, bleven we maar perfectioneren. We luisteren nu nog meer naar elkaar."

"We hadden ook kunnen zeggen: we touren tot december en doen dan een jaar niets", aldus Block. "Maar we begonnen net in andere landen een basis te leggen en wilden niet terug naar nul. En we waren 'in good spirits'. We zijn moe, maar we zijn goed."

Vakantie

"Al kan ik me voorstellen dat er een punt komt waarop we door gezondheid wel vakantie moeten houden." Maar vooralsnog is het niet zover. De komende zomer speelt Triggerfinger op een scala aan festivals, waaronder Lowlands, Rock Werchter en Bospop.

"We willen het wel een beetje fris houden", aldus drummer Mario Goossens. "Het is niet dat we op elke hoek op elk festival spelen. Je moet daar goed over nadenken." Van Bruystegem vult aan: "Maar je moet niet neerkijken op kleine festivals. Er zijn veel mensen die ons graag horen en dan maakt het niet uit of het Werchter of Zwarte Cross is."