Dit jaar vaardigen 37 landen artiesten af naar het Eurovisie Songfestival, twee minder dan vorig jaar. NU.nl belicht alle 37 inzendingen van het jaarlijkse liedjesfestijn in een uitgebreid overzicht.

De 59e editie van het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Denemarken was twee keer eerder gastland, in 1964 en 2001.

Vorig jaar won Denemarken met het liedje Only Teardrops van zangeres Emmelie De Forest, die dit jaar het themanummer voor de #JoinUs-twittercampagne van het Songfestival heeft gemaakt.

Het is exact veertig jaar geleden dat ABBA het Songfestival won met de Zweedse inzending Waterloo. Turkije, Tsjechië, Cyprus, Kroatië en Bosnië zijn de grote afwezigen dit jaar.

Eerste halve finale

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt op dinsdag 6 mei gehouden. Nederland neemt het in deze voorronde op tegen vijftien andere landen, waaronder Zweden, IJsland, België, Portugal, San Marino en een hele sloot Oostbloklanden, waaronder Rusland, Oekraïne, Estland, Letland en Azerbeidzjan.
 

1. Armenië

Artiest: Aram MP3
Liedje: Not Alone
Eerdere overwinningen: --

Het land aan de zuidelijke kant van de Kaukasus hoopt op zijn eerste victorie met Aram Sargsyan. Het liedje gaat van start als ingetogen pianoballad, maar wordt al gauw versterkt met een orkest en een dubstepbeat. De kracht van Not Alone schuilt in zijn ogenschijnlijke eenvoud en Sargsyans zeer prettige rockstem.

Bekijk de videoclip


2. Letland

Artiest: Aarzemnieki
Liedje: Cake To Bake
Eerdere overwinningen: 2002

Een liedje over het bakken van een cake, want dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt, zo zingt Jöran Steinhauer van de uit Riga afkomstige band Aarzemnieki. In zijn onschuld is Cake To Bake een verrassend vrolijk liedje, met een grappig gevonden tekst en subtiele muzikale verwijzingen naar enkele songfestivalhits uit de jaren 70.

Bekijk de videoclip


3. Estland

Artiest: Tanja
Liedje: Amazing
Eerdere overwinningen: 2001

In het kielzog van Loreens Euphoria uit 2012 probeert de Estse schone Tatjana Mihhailova (onder haar artiestennaam Tanja) het dit jaar met een vergelijkbaar opbeurend dancenummer. Hoewel Amazing een tamelijk gedateerde trancesound heeft, is de melodielijn zo pakkend dat Estland best hoog kan eindigen in de finale.

Bekijk de videoclip


4. Zweden

Artiest: Sanna Nielsen
Liedje: Undo
Eerdere overwinningen: 1974, 1984, 1991, 1999, 2012

In thuisland Zweden is Sanna Nielsen een grote ster, die op elfjarige leeftijd een nummer 1-hit scoorde met Till En Fågel. De inmiddels 29-jarige zangeres deed drie keer eerder mee met de nationale voorrondes van het Songfestival en met de moderne doch wat steriel klinkende popballad Undo mag ze eindelijk écht meedoen.

Bekijk de videoclip


5. IJsland

Artiest: Pollapönk
Liedje: No Prejudice
Eerdere overwinningen: --

Ditmaal geen mystieke ballade uit IJsland, maar een springerig punkpopliedje. Aangevuld met een aanstekelijke discogroove, een puntige blazerssectie en een verraderlijk pakkend hitrefreintje. Het is een verfrissende inzending, zeker omdat je een band als Pollapönk eerder op Lowlands verwacht dan op het Songfestival.

Bekijk de videoclip


6. Albanië

Artiest: Hersi
Liedje: One Night’s Anger
Eerdere overwinningen: --

De 24-jarige Hersi Matmuja deed al vijf keer eerder mee aan Festivali i Këngës, dat als nationale selectieronde voor het Songfestival geldt. Dit jaar was het dan eindelijk raak met het liedje Zemërimi I Një Nate. Met een Engelstalige vertaling van het Amy Macdonald-achtige liedje hoopt het land op zijn eerste songfestivaloverwinning.

Bekijk de videoclip


7. Rusland

Artiest: Tolmachevy Sisters
Liedje: Shine
Eerdere overwinningen: 2008

De zusjes Anastacia en Maria Tolmasjevi wonnen in 2006 het Junior Songfestival in Boekerest met Vesseniy Jazz. Inmiddels zijn de dames zeventien lentes jong. Of ze hun succes uit 2006 kunnen herhalen, is onwaarschijnlijk. Shine is een degelijke compositie, al laat de uitvoering van de Russische blondines te wensen over.

Bekijk de videoclip


8. Azerbeidzjan

Artiest: Dilara Kazimova
Liedje: Start A Fire
Eerdere overwinningen: 2011

Zangeres Dilara Kazimova is geen onbekende in de songfestivalgeschiedenis van Azerbeidzjan. Hoewel de voormalige Sovjetstaat pas sinds 2008 meedoet, was ze al twee keer eerder te zien in de nationale voorrondes (met Unformal in 2008, met Milk & Kisses in 2011). Start A Fire is een van de meest smaakvolle powerballads dit jaar.

Bekijk de videoclip


9. Oekraïne

Artiest: Maria Jaremtsjoek
Liedje: Tick - Tock
Eerdere overwinningen: 2004

Na vorig jaar Zlata Ognevich te hebben afgevaardigd, stuurt Oekraïne wederom een bloedmooie popzangeres naar het Songfestival. Je zou Jaremtsjoek de Oekraïense Katy Perry kunnen noemen. Niet alleen doet ze wat aan de Amerikaanse zangeres denken, ook haar inzending ligt in het verlengde van enkele Katy Perry-hits.

Bekijk de videoclip


10. België

Artiest: Axel Hirsoux
Liedje: Mother
Eerdere overwinningen: 1986

Een van de meest meeslepende powerballads van het Eurovisie Songfestival 2014 is Mother van de Waalse zanger Axel Hirsoux. Zijn emotioneel intense uitvoering van het liedje was al een enorm succes tijdens de nationale voorronde. Co-auteur Ashley Hicklin schreef eerder de Belgische inzending Me And My Guitar van Tom Dice.

Bekijk de videoclip


11. Moldavië

Artiest: Cristina Scarlat
Liedje: Wild Soul
Eerdere overwinningen: --

In eigen land is Cristina Scarlat een gevierd zangeres, die in 2006 afstudeerde van het conservatorium. De stem van de Moldavische zangeres zal bij West-Europeanen echter vooral opvallen vanwege het prominente accent in het nummer Wild Soul. De pompeuze popsong is van hetzelfde kaliber als O Mie van Aliona Moon vorig jaar.

Bekijk de videoclip


12. San Marino

Artiest: Valentina Monetta
Liedje: Maybe (Forse)
Eerdere overwinningen: --

Zangeres Valentina Monetta doet voor het derde achtereenvolgende jaar mee aan het Songfestival, al wist ze de voorgaande jaren niet de finale te behalen. Popballad Maybe (Forse) is geschreven door de Duitse producer Ralph Siegel, die 23 keer eerder een liedje inzond (Ein Bißchen Frieden uit 1982 was zijn enige winnende lied).

Bekijk de videoclip


13. Portugal

Artiest: Suzy
Liedje: Quero Ser Tua
Eerdere overwinningen: --

Er is ook een Spaanse zangeres met de artiestennaam Suzy, maar dat is een andere dan deze Portugese. Ze levert een pretentieloos vakantieliedje af waar Jody Bernal en Belle Perez jaloers van zouden worden. Hoewel Portugal een vaste waarde is op het Eurovisie Songfestival met zijn fadoliederen, heeft het land nog nooit gewonnen.

Bekijk de videoclip


14. Nederland

Artiest: The Common Linnets
Liedje: Calm After The Storm
Eerdere overwinningen: 1957, 1959, 1969, 1975

Het succes van Anouks liedje Birds overtuigde Ilse DeLange ervan dit jaar mee te doen aan het Songfestival, samen met zanger Waylon (die in 2005 aan het Nationaal Songfestival meedeed). Door zijn onderkoelde productie is het countrynummer een van de meest opvallende liedjes, zeker voor degenen die een modulatie verwachten.

Bekijk de videoclip


15. Montenegro

Artiest: Segej Ćetković
Liedje: Moi Svijet
Eerdere overwinningen: --

Na het uiteenvallen van Joegoslavië wist alleen Servië in 2007 als winnaar uit de bus te komen op het Songfestival, dat tussen 2004 en 2006 nog samen met Montenegro meedeed (als onderdeel van Joegoslavië werd in 1989 winst geboekt). Segej Ćetković brengt een oerdegelijke powerballad ten gehore, inclusief obligate Titanic-fluit.

Bekijk de videoclip


16. Hongarije

Artiest: András Kállay-Saunders
Liedje: Running
Eerdere overwinningen: --


Vorig jaar was ByeAlex met zijn ingehouden Kedvesem een underdog, maar sleepte toch aardig wat punten binnen. Met zijn opgewekte drum-‘n’-bassgeluid is Running van András Kállay-Saunders van een totaal andere orde, al sluit het naadloos aan bij de recente opleving van drum-‘n’-bass van acts als Rudimental en Chase & Status.

Bekijk de videoclip

Tweede halve finale

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt op donderdag 8 mei gehouden. Met inzendingen uit onder meer Georgië, Litouwen, Wit-Rusland, Griekenland en Roemenië is het vooral een Oost- en Zuid-Europese aangelegenheid. Noorwegen en Finland maken echter ook veel kans op een finaleplek.


1. Malta

Artiest: Firelight
Liedje: Coming Home
Eerdere overwinningen: --

Hoewel de banjo’s afwezig zijn in het ronduit vrolijke Coming Home van de folkband Firelight, is het bijna onmogelijk om geen vergelijking met Mumford & Sons te maken. Bovendien doet het liedje veel denken aan de eerdere winnaar Olsen Brothers (Fly On The Wings Of Love, 2000), niet in de plaatse plaats vanwege Richard Micallefs zang.

Bekijk de videoclip


2. Israël

Artiest: Mei Finegold
Liedje: Same Heart
Eerdere overwinningen: 1978, 1979, 1998

De inzendingen van Israël zijn niet zelden omstreden, maar de sexy Mei Finegold zal voor weinig opschudding zorgen. De blondine werd derde in de lokale editie van Idols. Ze laat haar hese stemgeluid los op het tweetalige nummer Same Heart. De energieke dancepop-met-gitaren zal het vooral van zijn podiumpresentatie moeten hebben.

Bekijk de videoclip


3. Noorwegen

Artiest: Carl Espen
Liedje: Silent Storm
Eerdere overwinningen: 1985, 1995, 2009

Net als bij de Nederlandse inzending zingt de Noor Carl Espen over een kalmte na de storm. Waar het liedje van The Common Linnets minzaam blijft voortkabbelen, waagt Espen zich wel aan modulaties en een orkest, al blijft het liedje over de hele linie bescheiden en klein. Een vergelijking met de Britse zanger Tom Odell is snel gemaakt.

Bekijk de videoclip


4. Georgië

Artiest: The Shin & Mariko
Liedje: Three Minutes To Earth
Eerdere overwinningen: --

De landen die meedoen aan het Songfestival plegen wel vaker leentjebuur als het om muziekstijlen uit andere regio’s gaat. Georgië draait dat om en zet de Duitse band The Shin in, die gespecialiseerd is in Georgische muziektradities. De inzending, met Shakira-soundalike Mariko Ebralidze, wordt vooral gekenmerkt door knulligheid.

Bekijk de videoclip


5. Polen

Artiest: Donatan & Cleo
Liedje: My Słowianie - We Are Slavic
Eerdere overwinningen: --

Misschien wel het meest omstreden liedje dit jaar komt van zangeres Joanna ‘Cleo’ Klepko en de producer Witold ‘Donatan’ Czamara, een voorstander van panslavisme en communisme. "Wij zijn Slavische meiden, wij weten hoe we onze charmante schoonheid moeten gebruiken", zingt Klepko trots over haar Slavische afkomst.

Bekijk de videoclip


6. Oostenrijk

Artiest: Conchita Wurst
Liedje: Rise Like A Phoenix
Eerdere overwinningen: 1966

De populaire Udo Jürgens was in 1966 de enige Oostenrijkse act die het Eurovisie Songfestival won (met Merci, Cherie), maar het land blijft stug volhouden. De bombast van Natália Kelly wordt dit jaar herhaald met Rise Like A Phoenix van de travestiet Conchita Wurst, een pseudoniem van de Weense zanger Thomas Neuwirth.

Bekijk de videoclip


7. Litouwen

Artiest: Vilija Matačiūnaitė
Liedje: Attention
Eerdere overwinningen: --

Songfestivalkijkers zien er vast naar uit om Jan Smit de naam van deze Litouwse zangeres te horen uitspreken. Matačiūnaitė deed in 2005 aan de nationale voorronde mee, maar stoot nu pas door naar de liedjeswedstrijd met de stevige en vooral slecht gezongen electrodeun Attention. Een goede zangeres had dit nummer kunnen laten stralen.

Bekijk de videoclip


8. Finland

Artiest: Softengine
Liedje: Something Better
Eerdere overwinningen: 2006

Finland staat te boek om een van de meest curieuze songfestivalinzendingen in de recente geschiedenis, namelijk de gemaskerde heavymetalband Lordi, goed voor winst in 2006. De piepjonge band Softengine is conventioneler en vermengt frisse punkpop met de pianoklanken van Keane en de stadionrefreinen van Coldplay.

Bekijk de videoclip


9. Ierland

Artiest: Can-Linn featuring Kasey Smith
Liedje: Heartbeat
Eerdere overwinningen: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996

Geen land won zo vaak het Eurovisie Songfestival als Ierland, maar de laatste jaren slaan de Ieren vaak de plank mis. Folkgroep Can-Linn en ex-Wonderland-zangeres Kasey Smith komen op de proppen met een eenvoudig housedeuntje met Keltische invloeden. Enorm clichématig en een inmiddels behoorlijk verouderde productie.

Bekijk de videoclip


10. Wit-Rusland

Artiest: Teo
Liedje: Cheescake
Eerdere overwinningen: --

Een van de minst overtuigende pogingen om de winst in de wacht te slepen dit jaar, komt van Wit-Rusland. Het land stuurt een Robin Thicke-lookalike af in de vorm van Yuriy Vaschuk, alias Teo, die kwarktaart als metafoor voor een relatie gebruikt. Zelfs de videoclip is een Blurred Lines-parodie. Verder een redelijk onderhoudend liedje.

Bekijk de videoclip


11. Macedonië

Artiest: Tijana
Liedje: To The Sky
Eerdere overwinningen: --

In de vorm van Tijana Todevska-Dapčević stuurt het Balkanland Macedonië een van ’s lands populairste zangeressen af, die zonder twijfel op veel punten kan rekenen van het nabij gelegen Montenegro (haar moeder is Servisch). To The Sky is een dampend discotheeknummer met androgyne vocalen en een stevige dancebeat.

Bekijk de videoclip


12. Zwitserland

Artiest: Sebalter
Liedje: Hunter Of Stars
Eerdere overwinningen: 1956, 1988

Zwitserland won in 1956 de eerste editie van het Songfestival met Refrain van Lys Assia en vervolgens in 1988 met Ne Partez Pas Sons Moi, de doorbraak voor Céline Dion. Sebastiano Paù-Lessi, alias Sebalter, is een van de minste vocalisten van de competitie en het folkliedje Hunter Of Stars is de zoveelste Mumford & Sons-kloon.

Bekijk de videoclip


13. Griekenland

Artiest: Freaky Fortune featuring RiskyKidd
Liedje: Rise Up
Eerdere overwinningen: 2005

Vorig jaar verraste Griekenland op het Songfestival met een skadeuntje van Koza Mostra en Agathon Lakovidis. De inzending van Freaky Fortune is minstens net zo feestelijk. Het is een danceproductie met Balkaninvloeden en een rapgedeelte dat doet denken aan Dizzee Rascal. Het kan zowaar een amusante dancehit opleveren.

Bekijk de videoclip


14. Slovenië

Artiest: Tinkara Kovač
Liedje: Round And Round
Eerdere overwinningen: --

De Sloveense zangeres en fluitiste Tinkara Kovač is een multi-talent, want naast te zijn afgestudeerd aan het conservatorium in Triest (Italië), spreekt de brunette zes talen. In haar zelfgeschreven inzending Round And Round zingt ze in slechts twee daarvan, maar het Engelstalige refrein alleen al staat garant voor een finaleplaats.

Bekijk de videoclip


15. Roemenië

Artiest: Paula Seling & Ovi
Liedje: Miracle
Eerdere overwinningen: --

Het duo Paula Seling & Ovi wist in 2010 al de derde plek van het Songfestival te bereiken met Playing With Fire en de twee zouden dat succes dit jaar zomaar eens kunnen evenaren. Miracle ligt in lijn van Loreens Euphoria, al is het vooral de vocale uithaal van de wonderschone Seling die de nodige 'douze points' kan binnenharken.

Bekijk de videoclip


Grote finale

De grote finale van het Eurovisie Songfestival wordt op zaterdag 10 mei gehouden. Gastland Denemarken treedt als 23e op tijdens de finale, de overige posities zijn niet bekend. Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië zijn, zoals gewoonlijk, automatisch verzekerd van een finaleplek vanwege hun grote bijdrage aan het liedjesfestival.


-. Duitsland

Artiest: Elaiza
Liedje: Is It Right
Eerdere overwinningen: 1982, 2010

Het trio Elaiza is in samenstelling identiek aan de Nederlandse meidenband Zazí en ook in muzikaal opzicht is er een sterke gelijkenis. De folk met chansoninvloeden van Elżbieta Steinmetz, Yvonne Grünwald en Natalie Plöger versloeg in de nationale voorronde populaire Duitse acts als The Baseballs en Oceana. Grote kanshebber.

Bekijk de videoclip


-. Spanje

Artiest: Ruth Lorenzo
Liedje: Dancing In The Rain
Eerdere overwinningen: 1968, 1969

De Spanjaarden zitten al 45 jaar om een songfestivaloverwinning verlegen en de laatste keer (in 1969) moesten ze het podium ook nog delen met Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Spanje komt mogelijk dichtbij een overwinning met het tweetalige Dancing In The Rain, een krachtig, euforisch poplied van sterzangeres Ruth Lorenzo.

Bekijk de videoclip


-. Frankrijk

Artiest: Twin Twin
Liedje: Moustache
Eerdere overwinningen: 1958, 1960, 1962, 1969, 1977

Franstalige hiphop bereikte voorheen enkel in de vorm van incidentele zomerhits de hitlijsten, al hebben Maître Gims en Stromae daar verandering ingebracht. Trio Twin Twin levert met Moustache een zeer eigentijdse productie af, die zeker zijn weg naar de dansvloeren zal vinden. Toch doet hiphop het zelden goed op het Songfestival.

Bekijk de videoclip


-. Italië

Artiest: Emma
Liedje: La Mia Città
Eerdere overwinningen: 1964, 1990

In 1990 deed er ook al een Emma mee aan het Eurovisie Songfestival (de Britse Emma Booth), maar de Italiaanse Emma Marrone is uit een heel ander hout gesneden. De geliefde Italiaanse liedjestraditie is mettertijd wat verloren gegaan en Marrone laat met La Mia Città een vervelende, schreeuwerige pop-rockdeun horen.

Bekijk de videoclip


-. Verenigd Koninkrijk

Artiest: Molly
Liedje: Children Of The Universe
Eerdere overwinningen: 1967, 1969, 1976, 1981, 1997

Hoewel de invloed van Britse popmuziek op het Eurovisie Songfestival enorm is, eindigen de Britten de laatste jaren zelf op teleurstellende posities. Na oudgedienden Engelbert Humperdinck en Bonnie Tyler wordt nu de jonge Molly Smitten-Downes afgevaardigd, wiens inzending doet denken aan landgenote Leona Lewis.

Bekijk de videoclip


23. Denemarken

Artiest: Basim
Liedje: Cliché Love Song
Eerdere overwinningen: 1963, 2000, 2013

Denemarken ging er vorig jaar met de overwinning vandoor met Only Teardrops van Emmelie De Forest en ook dit jaar hebben de Denen een van de meest infectieuze deunen van het liedjesfestijn. Cliché Love Song van de Marokkaanse Deen Basim is een van de meest hedendaagse producties en duidelijk geïnspireerd door Bruno Mars.

Bekijk de videoclip


​Alle liedjes, plus het nieuwe themanummer Rainmaker van Emmelie De Forest, zijn terug te vinden op de dubbel-cd Eurovision Song Contest Copenhagen 2014, die wordt uitgegeven door Universal Music.

Bekijk de video's van alle nummers.