Na een donkere periode in zijn leven te hebben doorgemaakt, keert de Schotse zanger Paolo Nutini terug met een nieuwe plaat. "Er was een te lange periode waarin alles een grote waas was", zegt hij tegen NU.nl.

"Ik stopte te veel shit in mijn lichaam", vertelt de zanger. "Een drankje werd er twee en die twee werden er drie. Vervolgens ging dat weer verder en was er geen houden aan."

"Alle drugs daargelaten, was het vooral de duivel drank die mij in zijn greep hield. Als iemand stoned of high van coke is, zie je dat wel. Maar met alcohol kan het lang toe."

"Ik let nu wel iets beter op mezelf", aldus de muzikant.

"Ik gooi nog steeds veel shit in mijn lichaam, maar ik werk er ook bij. Zo sport ik veel meer, probeer ik gezonder te eten, et cetera. Dat heb ik te lang niet gedaan. Ik zat altijd ergens ver weg met leuke mensen. Dan beland je in de gekste situaties."

Paolo Nutini bracht zijn eerste album alweer acht jaar geleden uit. Hij scoorde in Nederland onder meer een hit met het nummer New Shoes. Nu is hij met Caustic Love toe aan zijn derde album. Later dit jaar brengt een tournee hem langs onder meer TivoliVredenburg en Pinkpop.

Gek

Momenteel gaat het weer prima met Nutini, die even de tijd nodig had om te herstellen van zijn wilde jaren. "Dit klinkt misschien raar, maar ik moest mezelf laten geloven dat ik niet gek ben. Maar het gaat goed met me, ik had gewoon wat tijd nodig om na te denken. Een beetje gek zijn is ook helemaal niet erg."

"Als ik nu naar een psychiater of een of ander soortgelijk figuur zou gaan, zou hij waarschijnlijk allemaal benamingen voor me hebben en zou er van alles en nog wat met me mis zijn. Dan kan ik de rest van mijn leven verdoofd door tabletten thuis zitten. Daar heb ik niet zo'n zin in."

Formulieren

"We zijn allemaal een beetje gek. De enige normalen zijn mensen die je nog niet ontmoet hebt." Toch was het veelvuldige drinken niet de enige reden waarom Nutini het even voor gezien hield. "Ik wilde helemaal niet zijn wie ik was tijdens de laatste tournee. Elke keer zag ik weer formulieren en planningen met mijn naam bovenaan."

"Ik begon bijna te geloven dat ik anders was. Of belangrijker. Maar dat ben ik helemaal niet. Ik ben sowieso niet zo'n fan van mijn eigen stem", grapt Nutini. "We doen allemaal gewoon wat we doen en ik wilde even niets zijn voor niemand. Ik wilde niet op pad gaan om mezelf te verkopen."

Ouder

"Natuurlijk is er nog steeds van alles mis met me, maar ik ben er dan ook nog lang niet. Ik wil nog veel meer dingen ontdekken. Ik ben gefascineerd door ouder worden. Ik heb het nog nooit eerder gedaan, dus ik weet niet hoe het voel. Maar het is belangrijk en ik geniet ervan om een man te worden in plaats van een jongen te zijn."

Daarmee is de drankminnende Nutini niet helemaal verdwenen. "In Schotland zit het een beetje in je bloed, hè", lacht hij. "Het hoort een beetje bij de lifestyle en ik vind het fantastisch om te doen: de hele avond lachen, praten en drinken met vrienden. Ik hoop dat het nooit eindigt, maar na een tijdje moet je jezelf gewoon zuiveren."