Het Nederlands elftal krijgt dit jaar wederom een hart onder de riem gestoken met een aantal oranjegetinte strijdliederen. Wolter Kroes en Vengaboys zijn van plan dit WK flink te scoren.

Kroes had eerder voetbalhits met Viva Hollandia (nummer 1-hit in 2008) en Ben Jij Ook Voor Nederland (nummer 4 in 2012). Zijn nieuwe single heet Oranje Verover.

"Het is een oer-Hollandse plaat met veel popinvloeden", vertelt Wolter Kroes over het liedje aan NU.nl. "Het is best een stevig nummer met veel live-instrumenten."

"Heel anders dan Viva Hollandia, wat toch echt een springplaat is", zo vindt de zanger. "Die is niet meer weg te denken, dat zou ik ook niet willen. Maar Oranje Verover is meer zo’n plaat waarbij zo’n heel stadion van links naar rechts gaat."

"Ik wil niet van Viva Hollandia af, maar ik wilde ook niet exact hetzelfde doen. Dat is stilstaan, dus het moest nieuw en verfrissend zijn. Het is afwachten wat het gaat doen. Viva is een gegarandeerd succes, dat zijn mensen gewend van je, maar dit is een heel ander concept."

Brazilië

Danceformatie Vengaboys grijpt voor het WK in Brazilië juist terug op een oude hit. Dit door een remix uit te brengen van To Brazil!, een nummer dat in 1997 verscheen als opvolger van de eerste single Parada De Tettas. Het liedje was een bewerking van Aquarela Do Brasil, origineel uit 1939, dat populair werd door de Disney-film Saludos Amigos.

"Ik had niet eens verwacht dat er een tweede single zou komen, maar zeventien jaar later zijn we er nog steeds. Het is begonnen als grapje", zegt Robin Pors, zanger en danser bij het kwartet, tegen NU.nl. De groep werd in 1997 samengesteld door Wessel van Diepen en Dennis van den Driesschen, alias Danski & Delmundo.

Boekingen

De groep grijpt het WK aan om weer wereldwijd in de schijnwerpers te staan. "Er kwamen veel boekingen binnen voor de WK-periode. 'Maar ze moeten dan wel To Brazil! zingen, anders boeken we ze niet', zeiden ze. De geluidsband is bijna zeventien jaar oud, dus daar wilden we toch iets nieuws van maken."

"De beat is meer van deze tijd, met wat grappige hypemomentjes in het nummer", zo omschrijft Pors de nieuwe versie van de dancehit. "Verder is het niet extreem anders. We zingen het nummer niet altijd meer in show, de laatste vijf jaar bijna nooit meer eigenlijk, alleen als we een langere show doen en we er wat fillers bij pakken."

Vasthouden

Wolter Kroes heeft de komende WK-periode eveneens een volle agenda. "Tot eind juni ben ik erg bij het WK betrokken, we werken ook samen met de KNVB", vertelt de zanger enthousiast. "Het succes van Viva Hollandia was zo groot, dat wil je blijven vasthouden. Dat wil je nooit meer loslaten."

Hij is van mening dat zijn liedjes toegankelijk moeten blijven. "Ik ben met mijn muziek een wat andere richting opgegaan, het is meer pop geworden. Toch moet het allemaal volks blijven, want ik ben Wolter Kroes en dat is een volkszanger, al hou ik ervan allerlei richtingen op te zoeken. Het moet vooral muzikaal zijn."

Duitsers

Hoewel Viva Hollandia een van de grootste Nederlandse voetbalhits is, ligt de oorsprong ervan bij onze oosterburen. Het origineel is van de Keulse groep Höhner. "Ik geef het niet graag toe, maar die Duitsers kunnen wel muziek maken", grapt Kroes. "Met voetbal hoop ik natuurlijk dat Nederland het beter gaat doen."

"Ik verwacht dat Van Gaal iets moois uit de hoge hoed tovert en we de finale gaan halen", voorspelt Wolter Kroes vol vertrouwen. "Daar heb ik de hele nacht over liggen dromen. Oranje gaat veroveren en dan krijgen we met z’n allen weer dat Viva Hollandia-gevoel."