De vijf heren van Racoon kijken donderdagavond met ongeloof toe hoe een uitverkochte HMH alle liedjes woord voor woord meezingt. Het is een viering van wederom een succesvol jaar.

De Zeeuwse band Racoon keert na een jaar terug naar de HMH in Amsterdam, met alweer alle grootste hits en ander bekend werk. Ondanks dat er volgens frontman Bart van der Weide wel degelijk nieuw materiaal is, heeft de band er voor gekozen zijn fans te verwennen met de klassiekers en meezingers uit de hitlijsten.

De muzikanten vullen het podium in de vertrouwde bezetting, precies zoals de groep er achttien jaar geleden ook bij stond. De verdere aankleding wordt enkel geleverd door de lichtman, die flink uitpakt om de liedjes meer kracht bij te zetten. En hij slaagt daarin. De zaal mag dan groot zijn, de podiumpresentatie blijft intiem en klein.

Het optreden wordt geopend met Shoes Of Lightning, een nummer dat het repertoire van Racoon belichaamt: hoopvolle, herkenbare teksten op rustige, melodieuze poprocknummers, die daadkrachtig en smaakvol worden vertolkt. Van Der Weide en consorten beginnen kalm aan een set die uiteindelijk twee uur in beslag neemt.

Kracht

De grote kracht van Racoon is te vinden in de toegankelijke uitstraling en het vriendelijke karakter van de groep. Van Der Weide vertelt tussen de nummers door over de bandleden en hun vrouwen en kinderen, terwijl hij het publiek ook betrekt bij zijn verhalen. Hij maakt grapjes en wil dat de bezoekers zich op hun gemak voelen.

Het ruigste nummer van de set is ongetwijfeld Feel Like Flying, waarmee Racoon in 2000 zijn allereerste hitje scoorde. Van het laatste album Liverpool Rain wordt ook No Mercy met flink wat pit gespeeld. Er wordt zelfs een gastsaxofonist op het podium geroepen om uit te pakken tijdens het instrumentale gedeelte.

Tranentrekkend

In twee uur tijd laat Racoon zien waarom de band na zoveel jaar nog steeds aan de top van de Nederlandse popmuziek staat. De hoeveelheid hits groeit met het jaar en aan kwaliteit wordt niets ingeboet. Het tranentrekkende Love You More krijgt net zoveel bijval als het ontroerende Nederlandstalige lied Oceaan.

Het is, naast de herkenbaarheid en voelbare emoties, dan ook de tijdloosheid van de liedjes die Racoon zo succesvol maakt. De glunderende band plaatst een kroon op een mooi en glorieus muziekjaar: een uitzinnige zaal, een prachtige presentatie van de hits en spannende nieuwe avonturen om naar uit te kijken.