Met zijn vierde studioalbum By Absence Of The Sun scoort de Belgische rockband Triggerfinger zijn eerste nummer 1-notering in de Nederlandse Album Top 100.

Het vorige week verschenen By Absence Of The Sun komt deze week op de eerste plek van de verkooplijst van Gfk binnen, met een ruime voorsprong op nummer 2.

Tot op heden was de live-cd Faders Up 2 de hoogst genoteerde plaat van de band, met nummer 3 als piekpositie in 2012. All This Dancin’ Around kwam in 2010 tot nummer 15.

De Venlose zanger Boris Titulaer bereikt voor de derde keer in zijn carrière de top 10 van de Album Top 100. Dit met Gold, zijn eerste plaat onder het pseudoniem Bo Saris. Zijn debuutalbum Rely On Me stond tien jaar geleden twee weken op nummer 1 genoteerd, zijn derde album Live My Life piekte op nummer 4.

De Amerikaanse band Eels weet met het album The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett voor de tweede keer in zijn bestaan de top 10 te betreden. De enige andere keer dat Eels hierin slaagde was in 2010 met Tomorrow Morning (nummer 10). Opvolger Wonderful, Glorious eindigde vorig jaar op nummer 11.

Rapper

De samenwerking met producer A.R.T. betekent de derde top 10-plaat voor rapper Rico. Als lid van Opgezwolle bereikte hij in 2006 de vierde plek met Eigen Wereld en in 2009 nam hij als lid van Fakkelbrigade de zevende plek in met Colucci Era. Producer A.R.T. stond in 2010 op nummer 8 met Alledaagse Waanzin (met Sticks).

Andere hoge binnenkomers deze week zijn Matthaüs Passion van Collegum Vocale Gent, Arrivals van Novack en Love Hate Fate van Martine Bond. Deze drie artiesten debuteren in de Album Top 100. Elle Bandita bereikt met haar titelloze derde album haar hoogste notering ooit in de lijst.