Tijdens de tiende editie van de 3FM Awards staan de muzikanten weer centraal, belooft 3FM-zendermanager Wilbert Mutsaers. "We willen vooral de Nederlandse popmuziek stimuleren", zegt hij tegen NU.nl.

De muziekprijzen worden op donderdag 10 april uitgereikt. "Zeker voor een nieuwe artiest is het een steun in de rug en het levert goede publiciteit op", aldus Mutsaers.

"Voor de artiest is het een bekroning of een compliment van het publiek voor wat ze dat jaar hebben gedaan. Ik merk dat artiesten het in toenemende mate leuk vinden een award te krijgen."

Ook in de spotjes van de 3FM Awards draait het om de muzikanten. "Het is een bewuste keuze in de uitingen van 3FM de artiest voorop te zetten. In de spotjes zijn nooit onze dj's zien. Wat misschien wel logisch zou zijn, want dat gebeurt wereldwijd, maar ik vind het interessanter om wat met de artiesten te doen."

"Die willen daar ook graag aan meedoen. Het is origineel, ludiek en vaak 'tongue in cheek'. Het kost aardig wat energie om dat goed uit te voeren, maar ik klaag niet." Volgens Mutsaers blijkt dat de bekendheid van de prijs is toegenomen. "Toen de TMF Awards verdwenen, hebben de 3FM Awards dat gat een beetje opgevuld, zo lijkt het."

Jett Rebel

Ook popartiest Jett Rebel onderstreept het belang van de 3FM Awards. "Ik weet nog goed dat ik vorig jaar niet eens naar binnen mocht", herinnert de zanger zich. "Ik vroeg nog aan mijn manager of ik dit jaar wel mocht komen en toen bleek dat ik drie keer genomineerd was."

"Het betekent heel veel en ik was al blij geweest als ik een uitnodiging had gekregen voor het feest." Jett Rebel is genomineerd in drie categorieën en zou het liefste de award voor beste live-act in de wacht slepen. "Maar ook Chef'Special en The Opposites zijn genomineerd, dus dat is pittige concurrentie."

Uitverkocht

3FM steunt Jett Rebel actief door het draaien van zijn muziek en dat merkt de muzikant aan het publiek dat naar de optredens komt. "In mei staat een uitverkochte clubtour gepland. Dat is nogal wat, als je je bedenkt dat ik drie, vier maanden geleden soms nog voor vijftien mensen stond te spelen", lacht hij.

Wilbert Mutsaers vindt dat er naast andere muziekprijzen voldoende plek is voor de 3FM Awards. "Het kan nooit kwaad om extra aandacht te geven aan Nederlandse muziek", stelt hij. "Wat mij betreft is er zelfs meer plek voor muziekprijzen, er wordt namelijk heel veel goede muziek gemaakt in Nederland."