Op zijn nieuwe album kiest rapper Diggy Dex ervoor om ook de keerzijde van het ouderschap te laten zien. "De mooiste baan ter wereld heeft ook kutkanten. Zo is het met ouderschap ook", vertelt hij aan NU.nl.

"Het is uiteindelijk wel een thema op het album geworden. Het hield me ook best wel bezig. Als ik nu bijvoorbeeld spontaan naar Amerika zou willen, kan dat niet zomaar."

"Als iemand mij belt en zegt: 'Wil je muziek maken?', denk ik: cool! Maar ik moet eerst met mijn vriendin afstemmen of dat lukt. Een kind vergt nou eenmaal wat meer tijdsplanning."

"Dat is natuurlijk soms wel klote en dat vond ik lastig", geeft Diggy Dex toe. "Overigens heeft dat niets te maken met de liefde die je voelt voor je kind, maar als ZZP'er ben je sowieso 24 uur per dag bezig met werk, dat maakt het misschien moeilijker."

"Maar ik merk wel dat het leeft. Dan komen er na een show een paar mannen van begin dertig op mij af die zeggen: 'Je hebt helemaal gelijk, man'." Diggy Dex draait inmiddels alweer zo’n tien jaar mee in de Nederlandse muziekindustrie. Hij begon als lid van de Amersfoortse groep DAC, maar bracht inmiddels vier soloplaten uit.

Bewust

In 2009 scoorde hij samen met de Belgische zangeres Eva de Roovere een hit in de vorm van Slaap Lekker (Fantastig Toch). Thema’s als ouderschap zijn een bewuste keuze op zijn nieuwe plaat Do It Yourself. "Ik merk gewoon dat er in het publiek tijdens mijn shows ook veel dertigers staan."

"Er is nu een generatie die opgegroeid is met hiphop, maar niet perse achter al die nieuwe dingen aan wil lopen", denkt hij. "Er staan wel eens gasten die met een paar biertjes op naar mij toe komen en ook zeggen dat het gewoon kut is soms om met twee kinderen dingen voor elkaar te krijgen. Waarom zou ik er dan ook niet over schrijven?"

Balen

De eensgezindheid onder zijn fanschare is wel eens minder geweest. Zeker na Slaap Lekker (Fantastig toch), dat de definitieve doorbraak van de rapper leek te worden. "Ik baalde er wel van dat mensen alleen dat nummer kenden. Dan speelde ik een wat ingewikkeldere track en stonden mensen te kijken van: wat gebeurt hier nou weer?"

"Maar mensen die meer van 'traditionelere' hiphop houden, vonden die single dan weer helemaal niks. Daar was ik ineens een sell-out voor. Daar heb ik in die tijd wel mee gezeten. Ik werd hard geconfronteerd door verschillende kanten en dacht: wie ben ik nou eigenlijk en wat wil ik precies? Aan wie wil ik het vertellen?"

Plezier

"Uiteindelijk bleek het antwoord best wel simpel: ik maak muziek voor mensen die net als ik zijn", vertelt de rapper. "De bottomline is gewoon: shit die ik zelf tof vind maken en waar ik zelf ook met plezier naar kan luisteren. Al zullen er ongetwijfeld ook zestienjarigen zijn die het tof vinden, maar misschien niet zoveel."

Diggy Dex heeft er een duidelijke mening over. "Kinderen zijn nu echt een project. Ze moeten helemaal in de watten gelegd worden, het is een sport om ze er hip uit te laten zien, enzovoorts. Het is misschien een taboe, maar niet alles is fantastisch. De mooiste vrouw ter wereld heeft ook een schaduwkant."