Het is vandaag exact twintig jaar geleden dat Nirvana-zanger Kurt Cobain zichzelf van het leven beroofde. NU.nl zet de vijf meest memorabele livefragmenten van Nirvana op een rij.

Hij werd "de stem van een generatie" genoemd en zijn de band "de redders van de muziek", al leken dit soort superlatieven aan dovemansoren gericht.

Kurt Cobain hekelde de muziekindustrie en alle commercie die erbij kwam kijken. Hij was een gekwelde ziel die kampte met gezondheidsproblemen en een heroïneverslaving.

In zijn afscheidsbrief schreef hij zich schuldig te voelen over het feit dat hij weinig plezier beleefde aan zijn optredens, zelfs al laten de meest iconische optredens van Nirvana ons anders geloven. Dit zijn de vijf optredens waardoor Cobain, drummer Dave Grohl en bassist Krist Novoselic zich onsterfelijk maakten bij het grote publiek:

5. Paradiso, Amsterdam

(25 november 1991)

Kort na het verschijnen van het tweede album Nevermind gaf Nirvana een uitverkocht concert in Paradiso te Amsterdam. Het album betekende de internationale doorbraak van Nirvana, mede dankzij de toen actuele hitsingle Smells Like Teen Spirit. Twee maanden eerder trad Nirvana nog op in De Doelen in Rotterdam.

Cobain begon schor aan het optreden in Paradiso, omdat hij een dag eerder zijn stem was kwijtgeraakt na een anderhalf uur durende show in Gent. Hoewel sommige fans beweren dat het optreden in Rotterdam beter was, is de Paradiso-show het ultieme Nirvana-moment in Nederland. Opnames ervan zijn te vinden op de video Live! Tonight! Sold Out!.

Nirvana - Love Buzz (Live @ Paradiso, 1991)

4. MTV Video Music Awards

(9 september 1992)

Nirvana kreeg in 1992 een welkom onthaal als nieuwkomer op de MTV Video Music Awards, waar de band optrad tussen veteranen als Elton John, U2, Van Halen en Eric Clapton. Alhoewel, helemaal welkom was Nirvana ook weer niet, want er kleefden diverse controverses aan de aanwezigheid van de groep bij de awardshow.

Backstage was er een vete gaande tussen Cobain en Axl Rose, Novoselic zou bijna op de vuist zijn gegaan met Guns N' Roses-lid Duff McKagan en Grohl tartte Rose tijdens de uitvoering van Lithium. Om de producers van MTV te stangen werd het intro van Rape Me ingezet en Novoselic verwondde zijn gezicht met zijn basgitaar.

Nirvana - Lithium (Live @ MTV, 1992)

3. Top Of The Pops

(28 november 1991)

Terwijl veel Nirvana-fans enkele dagen eerder in Paradiso aanwezig waren, konden tv-kijkers in november 1991 genieten van het hilarische optreden dat Nirvana gaf in het BBC-programma Top Of The Pops. Artiesten werden destijds verplicht te playbacken, waarbij enkel de zang live werd vertolkt. Nirvana stemde demonstratief in.

Tijdens de uitvoering van Smells Like Teen Spirit raakte Cobain amper zijn snaren aan en hij imiteerde zanger Morrissey, door een octaaf lager dan normaal te zingen. Ook improviseerde hij de teksten van het liedje. Grohl drumde uit de maat en Novoselic sloeg zijn basgitaar stuk, alvorens het wilde publiek op het podium werd uitgenodigd.

Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Live @ TOTP 1991)


 

2. Reading Festival

(30 augustus 1992)

Toen Nirvana in 1991 optrad op het Britse popfestival Reading, waren Iggy Pop, The Sisters Of Mercy en James de hoofdacts van dat jaar. Het daaropvolgende jaar was Nirvana zelf de grote headliner, naast Public Enemy en het vergeten The Wonder Stuff. Het was de laatste maar tevens meest legendarische Britse show van Nirvana.

Cobain liet zich in een rolstoel het podium op rijden door popjournalist Everett True, na speculaties over zijn gezondheid. Veel fans beschouwen dit concert als een van de beste die Nirvana ooit gaf. Pas in november 2009 werd het concert officieel op cd en dvd uitgebracht, nadat het al uitvoerig als bootleg verkrijgbaar was.

Nirvana - Come As You Are (Live @ Reading, 1992)


1. MTV Unplugged

(18 november 1993)

Na het explosieve Nevermind en de nog rauwere opvolger In Utero verrasten Cobain en consorten vriend en vijand eind 1993 met de MTV Unplugged-special, dat als een soort zwanenzang voor Nirvana gold. Hoewel Grohl later aangaf weinig interesse te hebben voor de show, besloot de band een eigen invulling te geven aan het concept.

Ondanks het gebrek aan hits in de setlist wist Nirvana televisiekijkers in 1993 te betoveren met ingetogen versies van About A Girl, Pennyroyal Tea en covers van David Bowie, Lead Belly, Meat Puppets en The Vaselines. Amper vier maanden na de uitzending van MTV Unplugged pleegde Cobain op 27-jarige leeftijd zelfmoord.

​Nirvana - About A Girl (Live @ MTV Unplugged, 1993)