3FM-dj Claudia de Breij roept op tot een landelijk ´Kurt-hour´ op zaterdag 5 april. Die dag is het twintig jaar geleden dat de voorman van de band Nirvana zelfmoord pleegde.

Het idee is dat muziekliefhebbers ter nagedachtenis aan de zanger die avond het legendarische album Nevermind gaan luisteren.

Het plan ontstond vrijdagmiddag in de uitzending van De Breij en is bedoeld als variant op Earth Hour, het initiatief om de hele wereld eens één uur minder stroom te laten gebruiken.

Haar vaste sidekick Leon Polman is groot fan van Cobain en de cabaretière zelf noemt zichzelf groot bewonderaar van de overleden zanger. "Het mag natuurlijk ook het wat ingetogener Unplugged-album zijn", legt Polman uit. "Maar het gaat erom dat veel mensen stilstaan bij Kurt Cobain en wat hij voor de muziekwereld heeft betekend."

Kinderen

Net als Earth Hour zou het ´Kurt-hour´ van negen uur tot tien uur ´s avonds moeten duren. "Dan zijn de kinderen op bed en kan men in alle rust genieten van de muziek."

Cobain werd begin jaren 90 gezien als de stem van de Generatie X. Zijn grungeband Nirvana maakte drie studio-albums, waarvan Nevermind de bekendste werd. De dood van Cobain in 1994 betekende het einde van de band.