De Jamaicaanse reggae- en dancehallartiest Vybz Kartel heeft in Kingston Town een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de moord op voormalig zakenpartner Clive Williams.

De 38-jarige Vybz Kartel, die eigenlijk Adidja Palmer heet, moet tenminste 35 jaar van zijn straf uitzitten voor hij voorwaardelijk vrij komt, meldt muziekblad Billboard.

Drie medeverdachten hebben eveneens levenslang gekregen van de rechter. Een andere verdachte gaat vrijuit, maar wordt wel verdacht in een andere moordzaak.

Een van de veroordeelde handlangers van Vybz Kartel is zanger Shawn Campbell, in eigen land bekend onder de artiestennaam Shawn Storm. De moord op Clive Williams, met als bijnaam Lizard, zou op 16 augustus 2011 hebben plaatsgevonden na een ruzie over een vuurwapen.

De advocaat van Vybz Kartel heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan. Hij beweert dat het bewijsmateriaal is gemanipuleerd om de omstreden muzikant achter de tralies te krijgen. Een jurylid werd na de uitspraak opgepakt omdat hij de juryvoorzitter probeerde om te kopen.

Protegé

In augustus staat Vybz Kartel bovendien nog een rechtszaak te wachten. Hij zou zijn protegé Gaza Slim, de alias van zangeres Vanessa Saddler, hebben aangezet om een valse getuigenverklaring in te dienen nadat hij werd opgepakt voor moord. De politie zou daar bewijs van hebben.

Vybz Kartel werd in maart al schuldig bevonden aan het misdrijf. Het lichaam van Clive Williams is nooit gevonden, omdat het stoffelijk overschot vernietigd zou zijn. Eerder ontsprong Vybz Kartel de dans in een moordzaak bij gebrek aan bewijs. Hij had een internationale hit met Pon De Floor, een samenwerking met Major Lazer.