Cabaretier en muziekkenner Tijl Beckand brengt aan het einde van de week zijn nieuwe cd Klassiekers, hits van de grote meesters uit. Het is zijn derde album met klassieke muziek. 

Er zijn weer twaalf nieuwe componisten te horen, waaromder werk van de overgrootvader van Beckand.

"Vroeger hadden we thuis een kastje en daar lag bladmuziek van mijn overgrootvader (geboren in 1866) in. We keken er wel naar, maar we hadden geen idee hoe het klonk", vertelt hij enthousiast.

Een paar weken geleden is hij ermee aan de slag gegaan omdat hij toch benieuwd was. "Hij staat nu ook op de cd, dat had mijn overgrootvader zo veel jaar geleden toch nooit gedacht." Verder laat Beckand zijn luisteraars weer een paar bekende namen horen. "Maar ook wat namen die ik wil afstoffen."

TomTom

Beckand begon in 2011 met het idee om zijn kennis en zijn liefde voor de muziek te delen. Op zijn cd’s is namelijk niet alleen door hem geselecteerde klassieke muziek te horen, hij geeft ook uitleg bij de nummers. "Ik zeg bijvoorbeeld naar welke klanken mensen moeten luisteren, maar ik geef ook informatie over het leven van de componist", vertelt hij. "Je hoort mij als een soort TomTom door de muziek heen praten."

De nieuwe cd heeft ook nog wat nieuws. "Als je je smartphone er tegenaan houdt, dan krijg je toegang tot een aparte 3D-laag. Zo kun je bijvoorbeeld making of-filmpjes zien."

Bach

Beckand krijgt veel reacties van mensen die nu anders of meer naar klassieke muziek luisteren dankzij hem. Voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het klassieke genre heeft de presentator wel een tip.

"Begin bij Bach, dat is toch eigenlijk wel de basis voor iedereen. En vanuit hem is Mozart aan te raden." Ook zijn dochtertje moet eraan geloven. "Ik heb een heel goed trucje, je moet het mixen met K3", zegt hij lachend. "Maar ik ben wel heel voorzichtig hoor, want ik wil later niet de vader zijn die alleen maar klassieke muziek wilde luisteren."

Programma

Naast zijn nieuwe plaat, is Beckand momenteel ook druk met de voorbereidingen van het AVRO-programma De tiende van Tijl, dat gaat op 11 april weer van start. Wat betreft dit programma heeft Beckand een sterke wens.

"In de eerste aflevering is een nummer te horen en het lijkt me zo leuk als dat een hit wordt. Het is Ombra Mai Fu van Händel. We hebben er echt een mooie plaat van gemaakt", aldus Beckand die zegt het heel leuk te vinden als mensen dit gewoon op de radio bij 3FM of 538 zouden kunnen horen.