De Belgische zanger en rapper Stromae is een van de populairste artiesten van dit moment en in een uitverkochte Heineken Music Hall laat hij zien ook een heuse showman te zijn.

Sinds verleden zomer zijn tweede album Racine Carrée verscheen, gaat het hard met de Brusselse artiest. Eind 2013 ondernam hij nog een kleine clubtour, waarna achtereenvolgens optredens in de HMH, Ziggo Dome en op Pinkpop aangekondigd werden. Dat alles in een tijdsbestek van drie maanden.

In de Amsterdamse HMH haalt Stromae al meteen zijn geheime wapen van stal. Een groot scherm waarop stijlvolle animaties worden geprojecteerd en een strak geregisseerde lichtshow. Bovendien wordt Stromae bijgestaan door een liveband, al lijken zijn deuntjes alsnog grotendeels uit computers en synthesizers komen.

Stromae gebruikt al deze elementen om zijn verhalende liedjes visueel te ondersteunen. Voor wie het Frans niet machtig is, zal ook na dit concert nog geen enkel idee hebben waar de teksten van de beste man over gaan. Maar de emotie die de Belg in zijn teksten legt, wordt in beelden omgezet, zonder dat het ooit te letterlijk gevisualiseerd wordt.

Universeel

De lichtshow maakt in een zaal van deze grootte wel een verschil in sfeer, al slaagt Stromae er ook op eigen kracht in het publiek voor zich te winnen. Met zijn unieke stijl van zingen en rappen hoef je de Franse taal niet te verstaan om een idee te krijgen van welke emotie hij over wil brengen. Dat maakt zijn liedjes universeel.

Los van de tekstuele inhoud van zijn liedjes, blijken de nummers bovenal erg dansbaar. Zomerse deunen als Ave Cesaria, Moules Frites, Ta Fête en Humain À l'Eau gaan erin als koek bij het gemêleerde publiek in de HMH. Bovendien is zijn gebrekkige Nederlands even grappig als charmant.

Climax

De grootste troef die Stromae in handen heeft, bewaart hij echter voor de finale. Na een formidabele uitvoering van Formidable, bereikt het feestje zijn climax met de doorbraakhit van de zanger. Tijdens Alors On Danse komen jaren 90-househits van Snap!, Nightcrawlers en Faithless voorbij.

In zijn eenvoud blijkt dat een hele slimme zet, maar alle vergelijkingen die ooit met Jacques Brel werden gemaakt, kunnen op dit punt wel overboord gegooid worden. Met zijn optreden in de HMH heeft Stromae zijn eerste mijlpaal op Nederlandse bodem voor dit jaar met vlag en wimpel bereikt. Nu Pinkpop en de Ziggo Dome nog.