Actrice Taylor Momsen dook jaren geleden al de studio in met haar band The Pretty Reckless, maar tragedies zorgden ervoor dat de plaat nu pas verschijnt. "Het album is een soort eerbetoon geworden", zegt ze tegen NU.nl.

"Het begon allemaal in New Jersey", aldus de Gossip Girl-actrice. "We hebben daar veel aan nieuwe muziek zitten werken en het begon al best wel snel ergens op te lijken."

"Tot we terugkwamen na orkaan Sandy. Er was bijna niets meer. Dat was verschrikkelijk. Al onze apparatuur was kapot, ik zat er helemaal doorheen."

"Toen zijn we naar een andere studio gegaan, maar het kostte natuurlijk veel tijd om alles weer helemaal op te bouwen. Tussen de orkaan en de nieuwe studio in, schreven het nummer Going To Hell. Dat bleek uiteindelijk het belangrijkste onderwerp op de plaat."

Niet veel later voltrok zich namelijk het volgende drama, vertelt Momsen. "Net toen we er weer helemaal inzaten en alles goed leek te gaan, overleed de vrouw van onze producer onverwacht. Ze was voor ons ook familie, dus dat kwam ontzettend hard aan. Het waren wel erg veel slechte voortekenen ineens."

Eeuwigheid

The Pretty Reckless debuteerde in 2010 met Light Me Up. Zangeres Taylor Momsen was destijds nog vooral bekend als Jenny Humphrey uit de populaire serie Gossip Girl, maar dat imago wil ze met het tweede album Going To Hell definitief van zich afschudden.

"Die hele periode voelt voor mij in ieder geval als een eeuwigheid geleden."

"Natuurlijk snap ik dat er in het begin veel fans op shows afkwamen, juist doordat ze mij uit Gossip Girl kennen. Dat is wel een mooie springplank geweest. Uiteindelijk werd het publiek breder, kwamen er ook veel meer jongens bij en ontstond er een echte The Pretty Reckless-fanbase. Maar het kan natuurlijk nog veel beter."

Kerk

Het tweede album van de Amerikaanse band kent een aantal bijzondere thema's. Op Going Down zet de zangeres zich af tegen de kerk, terwijl ze zelf katholiek is opgevoed. "Ik schreef dat nummer in de periode dat er heel veel negatieve dingen naar buiten kwamen over de kerk."

"Als je alleen maar dingen leest over kindermisbruik en alles daaromheen, is het moeilijk een positief beeld over die gemeenschap te vormen. Ik zeg niet dat ik het hele geloof niets vind: juist doordat ik katholiek ben opgevoed, koester ik ook veel warme gevoelens. Er zijn ook wel goede normen en waarden blijven hangen."

Frustratie

Het is geen toeval dat Momsen ook andere onderwerpen verkent op het album. "Misschien komt het door al dat gedoe van tevoren, maar ik ben veel meer gaan nadenken over grotere dingen. Schrijven vanuit een persoonlijk leed of frustratie levert ook interessante muziek op, maar er is zoveel meer."

"Ik wilde nu voor het eerst proberen om over maatschappelijke dingen te schrijven. Op Why'd You Bring A Shotgun To The Party doe ik dat bijvoorbeeld ook. Ik merk dat het een proces is waar ik misschien nog wel meer voldoening uithaal. Ik snap ook wel dat ik nog jong ben en veel te leren heb, maar ik kan niet wachten om dit door te zetten."