De afgelopen jaren heeft Skrillex een grote fanschare opgebouwd, maar daartegenover stond een groeiende groep felle tegenstanders. "Sommigen nemen de moeite niet eens om te horen wat ik precies doe", zegt Skrillex tegen NU.nl.

"Dat is frustrerend", vindt hij. "Ik snap dat het voor mensen makkelijk en misschien ook leuk is een beetje te haten op internet, maar ik ben ineens de grote boeman in dubstep."

"Als zo'n gast een keer de moeite neemt om mijn show te bezoeken, zal hij merken dat je mij eigenlijk niet eens een dubstep-dj kan noemen."

Skrillex bracht recentelijk plotseling zijn eerste album Recess uit. Zonder enige aankondiging verscheen de plaat in een app die hij kort daarvoor gelanceerd had. Eerder bracht hij wel een aantal EP's uit, waar hits als Scary Monsters And Nice Sprites en Bangarang uit voortkwamen.

Live gooide de dj ook hoge ogen. In een korte periode veroverde hij de wereld, met een uitverkochte show in de HMH en een spot als hoofdact op Lowlands als voorlopige hoogtepunten in Nederland. Eerder dit jaar gaf hij hier vijf intieme shows en in augustus is hij wederom van de partij in Biddinghuizen.

Hiphop

"Het leuke van de kleine shows is dat het alleen maar om de muziek draait", aldus Skrillex. "In Amsterdam heb ik op bepaalde avonden bijvoorbeeld veel hiphop gedraaid, terwijl de show met Noisia veel meer in het teken van drum-'n'-bass stond. Daarom snap ik ook niet zo dat mensen het de hele tijd over dubstep hebben."

Als het niet over dubstep gaat, gaat het wel over 'brostep'. Een term die wijst op een lompe vorm van dubstep. "Het nummer All Is Fair In Love And Brostep is natuurlijk een knipoog naar die onzin. Brostep is ooit in de media een ding geworden, terwijl de helft van de schrijvers geen flauw idee had waar het over ging volgens mij."

Over-the-top

"Uiteindelijk dacht ik: dan ga ik er heel erg over-the-top iets mee doen. En als je het zo bekijkt, klopt het ook wel: alles is mogelijk als het om brostep gaat. Niemand weet namelijk wat het is. Maar op het album zie je ook die andere kanten van mij: hiphop, reggae en ga zo maar door."

"Ik zou alleen nog wel eens een echt popliedje willen schrijven", vervolgt hij. Op zijn album deed Skrillex al een poging met de Koreaanse popsterren G-Dragon en CL. "Dat is vooral omdat ik die hele scene ontzettend interessant vind. Het staat helemaal los van alles wat Westerse cultuur is en dat is fascinerend om mee te maken."

Passie

"Hetzelfde geldt voor mijn trips naar Jamaica. Er wordt daar zo anders gereageerd op muziek en er zit zoveel passie in. Dat inspireert mij ook om andere dingen te gaan doen. Met al die kleine stukjes van verschillende genres, heb ik ook het idee dat ik met Recess laat zien hoe breed ik geïnteresseerd ben in muziek."

Toch was het allesbehalve vanzelfsprekend dat Skrillex een debuutplaat zou uitbrengen.

"Tot kort voor de release dacht ik nog: moet ik dit nu wel doen? Maar het voelt logisch. En als mensen denken dat mijn momentum allang voorbij is, hebben ze pech. Ik geloof daar namelijk niet in."