Het mag dan wel alweer tien jaar geleden zijn dat volksheld André Hazes overleed, de impact van zijn liedjes is tot op de dag van vandaag voelbaar. Uiteraard ook tijdens Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome.

"Het land stond stil", zegt zanger Jeroen van der Boom over het overlijden van Hazes in 2004.

Van der Boom is tevens een van de initiators van Holland Zingt Hazes, dat dit jaar vier keer in de Ziggo Dome gehouden wordt. Hij zit dan de gehele avond achter de piano om de optredende artiesten te begeleiden.

Een keur aan Nederlandse vocalisten vertolkt het repertoire van Hazes, geheel in de geest van de meester zelf. Anita Meyer en Gerard Joling tonen zich superieur wanneer het op zangkwaliteiten aankomt, maar ook Leona Philippo en Karin Bloemen schitteren in de door hen vertolkte liedjes.

De muziek van Hazes gaat door alle bevolkingslagen heen. Zo voelt het optreden van Simone Kleinsma, de grand-dame van de Nederlandse musicals, geenszins misplaatst tussen dat van smartlappenzanger Peter Beense of het zomerse Volare, een duet tussen Toppers-leden Joling en Van der Boom.

Gezelligheid

Het is een avond met een lach en een traan. Wanneer Gerard Joling het refrein van Een Vriend vertolkt, roept de Ziggo Dome er en masse "hoer" doorheen. Ook zien de ruim 15.000 toeschouwers Joling een dansje doen met de gastheer van de avond. De gezelligheid van een kroeg blijft met de liederen van Hazes moeiteloos overeind in de grote zaal.

Uiteraard zijn er ook vanavond rollen weggelegd voor de kinderen van Hazes. "Er waren altijd mensen om hem heen en zijn muziek was er altijd", herinnert Roxeanne Hazes zich, voor ze in duet gaat met haar broer. "Niks van die herinnering gaat weg en zijn muziek is er nog steeds. Zeker vanavond."