Na drie jaar afwezigheid keert zangeres Jacqueline Govaert terug met haar tweede soloplaat. 

"In het begin had ik wel last van afkickverschijnselen", vertelt de zangeres over haar rustperiode tegen NU.nl.

Ze had moeite om zich een tijd niet met muziek bezig te houden. "Dan stonden er vrienden in de kroeg te zingen bijvoorbeeld en wilde ik zelf meteen mee doen."

"Of ik zag op een pleinfeest een microfoon op het podium staan, dan begon het ook meteen te jeuken. Maar op een gegeven moment had ik er helemaal geen behoefte meer aan." Dat er nog een soloplaat zou uitkomen, stond echter buiten kijf.

"Ik wilde gewoon even rustig uitzoeken wat voor muziek ik wilde maken. Wat eruit zou komen als ik echt helemaal alleen zou gaan zitten. Dus heb ik alles even stilgelegd. Geen optredens, geen promo, et cetera. Gewoon ik met een piano, meer niet."

Krezip

Jacqueline Govaert brak in 2000 door met de Tilburgse band Krezip, waarmee ze vier albums uitbracht. De groep scoorde hits met nummer als I Would Stay en Sweet Goodbyes, maar besloot in 2009  uit elkaar te gaan. Een jaar daarna volgde haar eerste eigen album, Good Life.

Nu brengt ze een opvolger uit in de vorm van Songs To Soothe. "Mijn eerste soloplaat is wel een beetje in een 'rush' opgenomen en uitgebracht. Zwanger en al op naar het volgende project, zeg maar, ik was niet te stoppen en heel ongeduldig. Ik wilde laten zien dat Krezip misschien gestopt is, maar ik zeker niet."

Broeden

Ondertussen veranderde er echter veel in het leven van Govaert en dan vooral haar thuissituatie: de zangeres kreeg de afgelopen jaren twee kinderen. "Het was dus wel even lekker om de agenda helemaal leeg te hebben. Het eerste ei was gelegd, dus nu kon ik rustig broeden op de tweede."

"Het beviel me goed om niet met alle randverschijnselen bezig te zijn", zegt ze over haar nieuwe plaat. "Het ging nu echt alleen maar om de muziek. Hear How My Heart Beats is een van de eerste liedjes die ik in die periode schreef. Ik herontdekte Carole King in die tijd ook, dat hoor je terug op dat liedje."

Werkwijze

Die simpele werkwijze deed denken aan een jonge Govaert, uit de beginjaren van Krezip. "Ik begon met Krezip ooit liedjes te schrijven zoals ik dat nu doe. Ons eerste album heb ik helemaal alleen op de piano geschreven. Daarna werkte we het als rockband uit. Bij de tweede plaat voelde ik bij sommige liedjes al: dit gaat niet passen."

"Dat is een stukje van mijzelf waar ik lang geen aandacht aan had besteed. Mijn eerste soloplaat ging zo dan ook niet. Toen werkte ik veel met co-auteurs en werkten we vaak vanuit de productie. Ik wilde terug naar de liedjes die ik ooit op de plank heb gelegd. Ik was daar nog niet klaar mee toen we doorbraken. En ik ben nu nog steeds niet klaar."