De Amerikaanse hiphopgroep Wu-Tang Clan brengt slechts één exemplaar uit van het nieuwe album The Wu – Once Upon A Time In Shaolin. De rappers noemen het album een kunstwerk.

"We staan op het punt een album te verkopen zoals nog nooit iemand dat eerder heeft gedaan", zegt rapper Robert Diggs alias RZA tegen het blad Forbes.

"We verkopen eenmalig een collector’s item", licht Diggs toe over het album. "Het is net zoiets als het bezitten van een scepter van een Egyptische farao."

Volgens het Wu-Tang Clan-lid is het doel van dit concept om mensen bewust te laten worden dat popmuziek een kunstvorm is. "Het idee dat muziek kunst is, is iets waar we ons al jaren hard voor maken", aldus Diggs. "En toch krijgt het niet dezelfde behandeling als kunst in de zin van de feitelijke waarde."

"Zeker niet vandaag de dag, nu het gedevalueerd is tot het punt dat het bijna gratis moet worden weggegeven." Het idee is om The Wu – Once Upon A Time In Shaolin te tentoonstellen in musea en op festivals, met een toegangsprijs die ergens tussen de 25 en 40 euro ligt.

Tate

De 31 liedjes op het dubbelalbum kunnen dan enkel via hoofdtelefoons onder streng toezicht beluisterd worden. De Nederlandse producer Tarik Azzougarh, ook bekend als Cilvaringz, zegt dat de groep gesprekken voert met het Tate Modern-museum. "Als het album lekt, wordt het concept echter tenietgedaan", stelt Azzougarh.

Het album wordt ook te koop aangeboden voor 'enkele miljoenen'. Azzougarh ontmoette Diggs in 1998, tijdens een concert van Wu-Tang Clan in Amsterdam. Los van The Wu – Once Upon A Time In Shaolin brengt de rapformatie deze zomer ook het jubileumalbum A Better Tomorrow uit.