Singer-songwriter Bertolf Lentink wil weer onderaan beginnen met zijn band Color Reporters, zo vertelt hij aan NU.nl. "Opnieuw beginnen vond ik juist zijn charme hebben. Er zit een bepaalde romantiek in."

"Ik heb wel eens gedacht: ik stop met Bertolf als artiest", zegt de zanger. "Maar wat mij betreft is dit uiteindelijk een zijproject geworden waar we zeker meer mee gaan doen."

"Het is alleen geen vervanging voor mijn solocarrière geworden. Ik merk dat ik nu al persoonlijke liedjes schrijf die hier niet bij passen."

Lentink bracht als soloartiest drie albums uit. Hij scoorde bescheiden hits met Another Day en Cut Me Loose. Voor Color Reporters sloeg hij de handen ineen met muzikant Bas Wilberink. "Het nummer Song For Massachusettes, dat we samen schreven, was eigenlijk in de running voor mijn plaat", legt hij uit.

"Het paste er eigenlijk net niet op. Later volgde Better Luck Next Life en toen wisten we dat deze samenwerking iets heel anders was, zeker omdat Bas ook de leadzang doet." De tekst van het nummer gaat over de al dan niet valse droom die talentenjachten verkopen.

Afgewezen

Volgens Bertolf is het onzin dat je, wanneer je wordt afgewezen door zo’n programma, wordt gezegd dat je volgend jaar misschien wél kunt winnen. "Dat is onzin. Ergens houden je talent en mogelijkheden op, zo is het nu eenmaal. Dat is ook heel erg de American Dream natuurlijk. Je kunt alles worden wat je maar wilt: van krantenjongen tot miljonair."

"Die hele theorie is het zaadje van kapitalisme eigenlijk: van de bodem tot supersuccesvol. Maar daar geloof ik niet in. Iedereen is gelimiteerd in zijn mogelijkheden en misschien ook wel in zijn kansen." 

Drenkeling

Veel andere teksten op het debuutalbum van Color Reporters zijn een stukje abstracter. "De muziek ontstond vaak eerst", beschrijft Lentink. "Het nummer End Of Seas is daar een goed voorbeeld van. Er zit een synth (synthesizer, red.) in dat nummer die ons allebei deed denken aan zonnestralen op een watervlak. Toen begonnen we aan een drenkeling en schipbreuk te denken."

Voor Bertolf komt het verhaal uit de sfeer van de muziek voort. "Voor mij was dit een hele nieuwe manier van werken. Als ik solo schrijf, schrijf ik een liedje helemaal af met gitaar en zang. Nu schreven we per stukje. Dus eerst het intro helemaal arrangeren en dan pas verder."

Sparren

"Ik kwam natuurlijk uit een solocarrière, dus ik vond het tof om weer te sparren", vervolgt Lentink. "Op allerlei gebieden eigenlijk: van arrangeren tot alle randverschijnselen. Color Reporters is wel echt een band, maar we hebben de hele plaat met zijn tweeën geschreven. We zijn een duo in bandsetting."

Bertolf koos er dus bewust voor om zijn naam niet prominent aan het project te hangen. "Ik was hier misschien ook wel een beetje naar op zoek. Ik vind het juist tof om dat hele traject weer af te gaan. Misschien kopen mensen niet meteen en masse kaartjes voor de naam Color Reporters, maar dit voelde niet als Bas & Bertolf. Niet als Nick & Simon."