De Amerikaanse muzikant Moby is aangeklaagd wegens plagiaat door de platenfirma VMG Salsoul. Dit voor twee liedjes die hij in 1992 al uitbracht.

De platenfirma beweert dat Moby zonder toestemming gebruikt heeft gemaakt van Let No Man Put Asunder van discogroep First Choice. Dat meldt muziekblad Billboard.

De opname van het liedje uit 1983 zou zijn verwerkt in de nummers Next Is The E en Thousand, die in 1992 verschenen op het debuutalbum van Moby, met ook de hit Go.

Vorig jaar deed VMG Salsoul een mislukte poging Madonna aan te klagen voor het gebruik van samples in haar hit Vogue uit 1990. In het liedje zaten fragmenten uit Ooh, I Love It (Love Break) van Salsoul Orchestra verwerkt. Volgens de rechter was het gebruik van de sample echter 'onbeduidend'.

De eigenaar van de platenfirma zei dat dankzij moderne technologie pas recentelijk ontdekt werd dat artiesten hun oude opnames hergebruikten. In de jaren 70 en 80 was VMG Salsoul een gerenommeerd discolabel. De zaak tegen Madonna wordt nu in hoger beroep uitgevochten.

First Choice - Let No Man Put Asunder (1983)

Moby - Next Is The E (1992)