Zanger Nielson brak in 2012 door dankzij De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, maar houdt zelf eigenlijk helemaal niet van talentenjachten. "Muziek en wedstrijden vind ik helemaal geen combinatie", vertelt hij aan NU.nl.

"Programma’s als The Voice Of Holland en X Factor stonden dan ook helemaal niet op mijn lijstje", aldus de muzikant.

"Uiteindelijk bleek echter dat De Beste Singer-Songwriter Van Nederland eigenlijk erg vrijblijvend was en er creatief sowieso geen concessies gedaan hoefden te worden, dus ben ik mee gaan doen."

Die beslissing bleek de juiste. Het nummer Beauty & De Brains werd een grote hit in Nederland. Ook de single Hoe, die Nielson opnam met zangeres Miss Montreal, werd een groot succes. Het liedje was een van de meest gedraaide platen op de Nederlandse radio in 2013.

Het debuutalbum Zo Van Aaah Yeah ligt momenteel in de schappen. "Ik heb de liedjes gemaakt die ik nu wilde maken. Er wordt mij wel eens verweten dat ik alleen maar catchy liedjes maak, maar dat is nu eenmaal wat eruit komt. Sommige mensen denken dat iets als Hoe een gimmick is, maar dat is het zeker niet."

Rapper

De jonge muzikant timmert ondertussen al een tijdje aan de weg. Zo stond Nielson ooit als rapper in het voorprogramma van The Opposites en maakte hij deel uit van de door MTV en Nickelodeon bedachte popgroep voor kinderen Zirkus Zirkus. "Als rapper liep ik er in eerste instantie niet warm voor om kinderpopmuziek te maken", aldus Nielson.

"Het concept zorgde ervoor dat ik daar toch in ben gestapt", legt hij uit. "Ik wilde zoveel mogelijk mensen ontmoeten die mij verder konden helpen en wilde ook zoveel mogelijk spelen. Ondertussen kon ik er ook van leven en in mijn vrije tijd dus verder schrijven aan eigen materiaal. Ik had geen bijbaantje meer nodig."

Drummer

Nu zijn die verschillende gezichten van de singer-songwriter zichtbaar op het debuutalbum. "Ik luisterde vroeger wel Guus Meeuwis en Bløf, maar was verder geen groot fan van Nederlandstalige pop. Ik ben eigenlijk een drummer, maar verloor mijn interesse daarin. Ik wilde steeds meer."

"Dan kwam er bijvoorbeeld een gitaar bij, maar was dat ook weer niet genoeg. Toen ben ik gaan rappen en zingen. Uiteindelijk heb ik dat allemaal in mijn rugzakje gestopt en ben ik songwriter geworden. Dat had ik van te voren ook niet zo bedacht. Het is zo gelopen en daar ben ik erg blij mee."

Vanzelfsprekend

Ondanks het succes, blijft de zanger blijft bescheiden. "Wat met Beauty & De Brains gebeurd is, zag niemand van te voren aankomen. Dat is bizar. Ik merkte bij mijn tweede single ook dat zo’n succes helemaal niet vanzelfsprekend is. Ik lag er drie maanden uit vanwege mijn stem en kon niets promoten. Die single heeft niets gedaan."

"Zeker in deze tijd, waarin de vijver zo enorm groot is, is het sowieso heel moeilijk om er te komen. Nu is het albumtijd en moet ik maar zien hoe het gaat. Weet ik veel, ik heb dit ook nog nooit gedaan. Ik ben zelfverzekerd over de muziek, maar niet over het eventuele succes dat daarop volgt."