De afgelopen twee decennia was Backstreet Boys een van de populairste boybands. Niet vreemd dus dat de voornamelijk vrouwelijke fans maandagavond in een uitverkocht Ahoy even terug gaan in de tijd.

De laatste keer dat de Amerikaanse zanggroep in Nederland te zien was, was tijdens een gezamenlijk concert met New Kids On The Block, ook in Ahoy. Waar de combinatie van die twee jongensgroepen uit de jaren negentig​ niet garant stond voor een uitverkochte zaal, daar blijkt een concert van Backstreet Boys alleen beter bezocht.


Sindsdien bracht het vijftal het album In A World Like This uit, de eerste nummer 1-notering in jaren voor de groep in de Nederlandse Album Top 100. Hoewel er een handvol liedjes van die plaat wordt gezongen in Rotterdam, moeten de heren het toch vooral hebben van de nostalgie die hun oude hits weten op te roepen.

Ruim anderhalf uur lang wanen met name de trouwe fans zich weer in hun tienerjaren. De zangers plagen hun fans al in de eerste minuut met een fragment uit de grote hit Everybody (Backstreet's Back).

Emoties

Voordat die single uit 1997 door de Ahoy schalt, krijgen de veelal vrouwelijke bezoekers nog een heel legio andere hits te horen. Vooral zoete popballads als I'll Never Break Your Heart, As Long As You Love Me en Show Me The Meaning Of Being Lonely maken zichtbaar veel emoties los en nodigen uit tot het en masse meezingen van de gevoelige teksten.

De zangkwaliteiten van de heren lopen nogal uiteen, van de loepzuivere vocalen van Brian Littrell tot het overduidelijk doorleefde gebrom van AJ McLean.

Over de hele linie zet de groep een vermakelijke performance neer, met zowel ruimte voor nauwkeurig gechoreografeerde stukken en momenten waarop de leden hun spontaniteit boven laten drijven.

Krampachtig

Bovendien proberen de zangers wat krampachtig te benadrukken dat ze meer zijn dan een jongensgroep en ook heuse muzikanten blijken. Tijdens Incomplete zwaait Nick Carter met een elektrische gitaar en Kevin Richardson speelt piano. Tijdens het akoestische blok, nemen ook de andere leden een instrument ter hand.

De overduidelijke muzikale ambities van de Backstreet Boys worden echter bij lange na niet zo gewaardeerd als de nagenoeg feilloze uitvoeringen van bekende hits als We've Got It Goin' On, I Want It That Way en helemaal op het einde dan toch een volledige versie van Everybody (Backstreet's Back). Alsof de jaren negentig nog maar net voorbij zijn.

De Backstreet Boys staan zondag 30 maart nog in de Heineken Music Hall in Amsterdam.