Dave Brockie, de frontman van de Amerikaanse metalband Gwar, is zondag op 50-jarige leeftijd overleden.

De politie bevestigt tegenover het Amerikaanse tijdschrift dat Brockies huisgenoot zijn lichaam maandag tussen 3.00 en 7.00 uur heeft gevonden in zijn huis in Richmond, in Virginia. Naar de doodsoorzaak wordt nog gezocht, maar de politie vermoedt geen misdrijf.

Brockie richtte Gwar op in Richmond in 1984 en nam de artiestennaam Oderus Urungus aan, een wezen van zo'n 43 miljard jaar oud afkomstig van de planeet Scumdogia.

De band maakte al snel naam vanwege de controversiële acts met obscene teksten, en de opzienbarende kostuums, gebaseerd op sciencefiction en horrorthema's.

"Dave was een van de grappigste, slimste, creatiefste en energiekste mensen die ik ooit heb gekend", zegt voormalig Gwar-bassist Michael Bishop. "Hij was soms onbezonnen, altijd grof, en in elke zin hilarisch. Maar hij was ook zeer intelligent en geïnteresseerd in het leven, in geschiedenis, politiek en kunst."

Scherpe geest

Volgens Bishop, die in 1993 de band verliet, verhulde Brockies simpele humor een bijzonder scherpe geest. "Hij werd systematisch ondergewaardeerd als tekstschrijver en hardrockzanger. En hij was ook een geweldige bassist. Ik hield van hem."

Gwar werd tweemaal genomineerd voor een Grammy Award. De laatste cd, de dertiende, verscheen in november. Het is nog onduidelijk of de band verder gaat.