De Nederlandse songfestivalinzending Calm After The Storm van Ilse DeLange en Waylon, alias The Common Linnetts, stijgt deze week door naar de eerste plek van de Mega Top 50.

Het liedje kwam vorige week al op nummer 38 binnen in de hitlijst op basis van één dag airplay en een voornotering op iTunes, maar schiet nu hard omhoog in de lijst.

Het gelegenheidsduo laat Coldplay en Clean Bandit achter zich. "Calm After The Storm wordt enorm veel gedownload", legt Mega Top 50-presentator Bart Arens uit.

"Het nummer is de afgelopen week op sommige dagen meer dan tien keer vaker gedownload dan de nummer 2. Dat gebeurt niet vaak. Ik ben erg blij dat bijzondere gebeurtenissen als deze zichtbaar zijn in de Mega Top 50." De hitlijst wordt op basis van download-, airplay- en streamingdata samengesteld.

Tweede

Calm After The Storm is pas de tweede songfestivalinzending in de geschiedenis van de hitlijst van de Publieke Omroep die de eerste plek bereikt. Alleen Birds van Anouk, die Nederland vorig jaar vertegenwoordigde op het liedjesfestijn, wist tot de top van de hitparade te klimmen.

Anouks songfestivallied kwam op nummer 1 binnen, maar daalde al snel af naar lagere regionen van de Mega Top 50. Naar mate de finale van het Eurovisie Songfestival in zicht kwam, vloog Birds weer terug naar de eerste plek. Anouks enige andere nummer 1-hit was Three Days In A Row uit 2009.

Duet

Het liedje van The Common Linnetts is bovendien het hoogst genoteerde Nederlandse songfestivalduet ooit. Eerdere hitduetten waarmee Nederland vertegenwoordigd werd, kwamen nooit verder dan de derde plek (Saskia & Serge in 1972, Mouth & MacNeal in 1974 en Maxine & Franklin Brown in 1996).

Ilse Delange wist tweemaal eerder als soloartiest de bovenste positie van de Mega Top 50 te behalen. In 2009 voerde ze met de singles So Incredible en Miracle de lijst aan. Waylons enige top 10-hit was zijn debuutsingle Wicked Way, eveneens uit 2009, die piekte op nummer 6.