Voor The Silent Song, het nieuwe album van Marike Jager, trok de singer-songwriter uit Leusden zich terug in een hutje in haar achtertuin. "Voor het eerst heb ik langzame liedjes geschreven", vertelt ze aan NU.nl.

"Ik heb het album geschreven en opgenomen in een hutje in mijn achtertuin. Ik kwam er eerder eigenlijk niet vaak en al helemaal niet om te schrijven", bekent de zangeres.

"Maar het was kermis buiten en ik zocht een plek in huis waar ik in stilte aan de slag kon. Met kaarsen en wijn trok ik toen de hut in." Daar nam ze The Silent Song op.

De wens om een akoestisch album te maken, was er al langer. "Ik heb altijd al een stillere plaat willen maken, maar er waren nog geen concrete plannen. Sterker nog, ik was eigenlijk bezig met een grotere band." In haar hut voelde Jager zich geen moment eenzaam. "Ik schrijf eigenlijk altijd in mijn eentje."

Najaar

Ze werkte aan de plaat met Henk Jan Heuvelink, toetsenist, haar echtgenoot en bovendien mede-eigenaar van het platenlabel Morning Coffee Records. Dit alles vond plaats in slechts enkele weken tijd. "Het idee voor dit album kwam dit najaar pas bij me op", aldus Jager.

"Het voelt nog erg onwerkelijk. In november en december werd het album geschreven en opgenomen en nu wordt het al uitgebracht. Ik heb nog nooit eerder in zo’n korte tijd iets gemaakt. Ineens is de plaat er. Ik moest ook even omschakelen en snel aan de slag met bijvoorbeeld het artwork en de website."

Pakjesavond

Op The Silent Song zijn veel verhalen en geluiden meegenomen die ter plekke zijn ontstaan. "Toen het zo stormde op Pakjesavond zijn we gelijk naar het hutje gerend om opnames te maken met de ramen open", vertelt ze. "De regenbui vormt nu het intro en outro van het laatste nummer."

"The Wolves Are Howling is ontstaan toen ik de honden buiten tegen elkaar hoorde janken, midden in de nacht. Ze leken met elkaar te communiceren, ze zeiden dingen tegen elkaar. Het is een nummer dat ik niet in de stad had kunnen schrijven, wel in het landelijke gebied waar ik woon."

Canadees

Op het album staat één nummer waarbij Jager wordt bijgestaan door een andere muzikant. De Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith zingt mee op Don’t You. "Het was een nummer dat ik al een tijd had liggen, maar waarmee ik maar niet verder kwam. Ron heeft het lied gegeven wat het nodig had."

"In november vroeg ik hem om mee te zingen. Hij had geen tijd om naar Nederland te komen, dus deden we het met een zee ertussen. Ron zong het lied in terwijl hij in Toronto zat, ik maakte het weer af in mijn hutje. Het was de eerste keer dat ik samen met iemand een nummer heb geschreven."

Kerken

De aankomende tournee van Marike Jager gaat enkel in kerken plaatsvinden, verspreid door het land. Die keuze werd gemaakt om het album zo nog beter uit de verf te laten komen. "Ik wilde niet naar popzalen, omdat de sfeer van de hut dan moeilijk te vatten zou zijn."

"Henk Jan heeft een kleine piano aangeschaft die we meenemen in de kerken. De liedjes blijven klein, maar ze zijn verschillend genoeg om te blijven boeien. De kleinste kerk heeft plek voor maar vijftig man. Iedere locatie biedt andere akoestiek, andere mogelijkheden. Daarom is het ook best spannend om te doen."