Dankzij zijn recente hits groeide Stromae uit tot een van de grootste popsterren van België, maar hij heeft geen zin om dat succes ineens uit te buiten. "Ik wil niet tijdens een dj-set een liedje zingen en dan wegwezen", zegt hij tegen NU.nl.

"Mijn band en ik willen meer dan alleen liedjes zingen in steeds een ander land", aldus Stromae. "Ik vind het tof om echt een bijzondere show neer te zetten."

"Al houd ik wel van minimalisme. Geen kabels over het podium bijvoorbeeld. En geen normale gitaren. Als we echte instrumenten hebben, wil ik dat ze er anders uitzien."

"Ik haat het design van een gitaar, het is echt verschrikkelijk. Dan wil ik bijvoorbeeld dat die van ons vierkant is. Maar het minimalisme houdt ergens op. Dat Kanye West zijn band bijvoorbeeld in de schaduw laat spelen, vind ik te ver gaan. Ik ben wel pretentieus, maar niet zo erg."

Afgelopen jaar gooide Stromae hoge ogen met zijn album Racine Carrée, waarop de hits Papaoutai en Formidable staan. In België verkocht hij concertzalen van elk formaat uit en ook in Nederland lijkt zijn succes amper grenzen te kennen. Dit jaar treedt hij op in de HMH, Ziggo Dome en tijdens Pinkpop.

Eendagsvlieg

"Eigenlijk was ik bang dat ik nooit van Alors On Danse af zou komen", zegt hij over zijn eerste hit uit 2010. In totaal werden er van het lied meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. "Maar laat die mensen maar denken dat ik een eendagsvlieg ben, dacht ik. Ondertussen sloot ik me een jaar op."

"Ik moest tegen het label en mijn manager zeggen: laat me even met rust, dan doe ik gewoon mijn best. Als ik weer op een lijn sta met mijzelf, laat ik het jullie horen. Het maakte mij niet uit dat de hype rond dat nummer voorbij zou gaan. Je moet in jezelf geloven, niet in het succes."

Problemen

De periode na Alors On Danse en het vele touren was echter niet gemakkelijk voor Stromae, zo vertelt hij. "Ik deed niet echt aan groupies, drank en drugs enzovoorts, maar ik zat wel in de problemen. Ik had elke avond zoveel adrenaline vanwege de shows, maar dan zit je ineens alleen thuis. En is alles stil."

"Dat was wel heel moeilijk na twee jaar. Toen ik weer wat had geschreven, liet ik het aan mijn broer horen, die ook werkt bij mijn platenlabel. Toen ik op play drukte, hoefde ik alleen maar naar zijn gezicht te kijken om te weten dat het slecht was. Je schrijft iets, maar merkt pas dat het kut is als je het voorleest."

Melancholisch

Uiteindelijk kwam Stromae die situatie te boven en schreef hij liedjes die voor een nog groter succes zorgden. "Het belangrijkste is denk ik dat je eerlijk bent. Dat moet ik ook zijn en dat zorgt voor melancholische en heftige teksten. Maar als ik dat niet doe, word ik gek. En uiteindelijk vind ik de aandacht fantastisch."

De zanger vraagt zich wel af hoe de toekomst er voor hem uitziet. "Ik ben nu 28, maar ik kan nog steeds geen keuzes maken. Ik moet volwassen zijn, maar wil het niet. Ik wil gek zijn. Tegelijkertijd wil ik ook geen veertigjarige puber worden, Dat is gewoon gênant. Ik probeer maar het beste van allebei te zijn voorlopig."