De National Football League (NFL) eist 12 miljoen euro van rapper M.I.A., omdat ze tijdens haar optreden met Madonna in de rust van de Super Bowl in 2012 haar middelvinger opstak.

Het bedrag van 12 miljoen euro (16,6 miljoen dollar) zou zijn berekend op basis van reclame-inkomsten. Dat blijkt uit documenten waarover The Hollywood Reporter beschikt.

Volgens de NFL zou ze 11 miljoen euro hebben verdiend aan de vijftien seconden die ze op tv te zien was tijdens de uitvoering van het liedje Give Me All Your Luvin’.

De bond kom tot het bedrag door het optreden van Madonna gelijk te stellen aan een reclamespot. De advocaten van M.I.A. stellen dat die berekening niet op feiten is gebaseerd en buitenproportioneel is ten aanzien van haar werkelijke verdiensten voor het optreden.

Borsten

Reclamecommissie FCC (Federal Communications Commission) ontving slechts 222 klachten naar aanleiding van het optreden van Madonna, tegenover ruim een half miljoen na het optreden van Janet Jackson in 2004, waarbij Jackson een van haar borsten ontblootte.

Aanvankelijk werd M.I.A. bestraft met een boete van circa een miljoen euro, maar dat werd verhoogd nadat ze de boete aanvocht in de rechtbank. M.I.A., vooral bekend van de hit Paper Planes, vroeg op Twitter of ze wellicht 16 miljoen dollar kon lenen van Madonna. Het optreden was ter promotie van Madonna’s album MDNA.

Madonna bij SuperBowl