Zanger Thomas Berge draait al jaren mee, maar kiest op zijn nieuwe album voor een nadrukkelijk ander geluid. "Ik ga hiermee niet weer in de Hollandse skihut staan, dit is een echt popalbum", vertelt hij aan NU.nl.

"Als je zelf in de auto naar Michael Bublé, Train, enzovoort luistert en je staat vervolgens 's avonds op het podium Mijn Luchtballon te zingen, dan gaat er iets fout", aldus de zanger, die net zijn album Berge Verzet heeft uitbracht.

Berge brak na jaren zingen in 2009 definitief door met de Gordon-cover Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn.

De afgelopen jaren haalde hij vaker het nieuws, maar dan vooral vanwege zijn drugsverslaving. Inmiddels heeft hij zijn leven weer op de rails. "Ik denk dat ik nu een nieuwe groep mensen aan ga spreken", vertelt Berge. "Tegelijkertijd zal een grote groep af gaan vallen."

Leuk

"Ik denk dat veel fans van het eerste uur deze muziek misschien niet zo goed zullen trekken. Maar dit is wat ik leuk vind nu, dus daar is niets aan te doen", vervolgt hij.  "De laatste twee, drie jaar is er ook een grote groep nieuwe fans bijgekomen. Eigenlijk meer mensen erbij dan eraf, dus wat dat betreft valt het ook wel mee."

"Ik vind ook dat je als artiest niet altijd in je comfortzone moet blijven. Die muziek paste gewoon niet meer bij me, dus dan moet je verder kijken. Ik las ooit een interview met Alain Clark en die zei: 'Ik weet dat ik over tien jaar beter ben dan nu.' Dat heb ik ook. Als artiest moet je blijven groeien. Zelf ben ik ook nog lang niet uitgeleerd."

Kind

"Met deze plaat heb ik bijvoorbeeld geleerd over produceren, daar heb ik ook allemaal aan meegeholpen." Een belangrijke gebeurtenis in het leven van Berge, is de geboorte van zijn eerste zoon. "Dat heeft me veranderd als mens. Ik ben ontzettend gelukkig en blij. Een kind krijgen is echt het mooiste wat er is."

"Vijf jaar geleden zeiden vrienden van me dat soort dingen en geloofde ik er niets van, maar alle clichés zijn waar." Toch schrijft Berge, op het nummer Kleine Vent na, niet heel expliciet over zijn pasgeboren zoon en het geluk. "Ik vind het vooral belangrijk dat mensen zich kunnen identificeren met liedjes", legt hij uit.

Gabber

"Ik wil dat mensen denken: dit had voor mij geschreven kunnen zijn. Maar uiteindelijk beslissen de mensen zelf wat ze leuk vinden. Ik heb vaak berichten ontvangen van mensen waarvan ik echt niet verwacht had dat ze naar mijn liedjes zouden luisteren. Zo kreeg ik een keer een bericht van een gabber die zei dat hij elke dag Alleen Omhoog draait."

"Uiteindelijk weet je nooit voor wie je schrijft", concludeert Berge. "Als je het niks vindt, draai je het niet. En als je het wel luistert en je waardeert het, wil ik je daarvoor bedanken. Adele schreef haar mooiste plaat toen haar relatie uitging en ik schrijf terwijl ik ontzettend gelukkig ben. Dat moet toch ook kunnen?"