Drummer Scott Asheton is op 64-jarige leeftijd overleden. Hij was samen met zijn broer Ron en zanger Iggy Pop medeoprichter van de rockband The Stooges.

Asheton overleed zaterdagnacht. Dat maakt Stooges-zanger Iggy Pop zondagavond bekend op zijn Facebook-pagina. De doodsoorzaak is nog niet naar buiten gebracht.

"Scott was een geweldige artiest, ik heb nog nooit iemand levendiger horen drummen dan Scott Asheton", aldus Iggy Pop. "Hij was als een broer voor me."

Asheton werd eerder al gedwongen zijn drumstokken aan de wilgen te hangen nadat hij een beroerte kreeg na een concert in Frankrijk in 2011. Na korte tijd keerde hij echter terug bij The Stooges, de band die hij in 1967 oprichtte. In de originele bezetting nam de band twee albums op voor Elektra Records.

Een jaar na het verschijnen van de derde langspeler uit 1973 ging de groep uit elkaar. Dertig jaar later werd de band opnieuw geformeerd en in 2007 verscheen het vierde album The Weirdness. Tijdens een tournee werd in 2007 Pinkpop aangedaan en in 2010 Pinkpop Classic. Het laatste album Ready To Die verscheen vorig jaar.