De Jamaicaanse dancehall- en reggaester Adidja Palmer alias Vybz Kartel is in zijn thuisland schuldig bevonden aan de moord op zakenpartner Clive Lizard Williams.

Ook drie medeverdachten van Vybz Kartel zijn veroordeeld in de spraakmakende rechtszaak. De moord zou zijn gepleegd na ruzie over een missend vuurwapen.

De Britse omroep BBC meldt dat delen van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston zijn afgezet en dat er veel politie op de been is. Vybz Kartel is daar een populaire artiest.

Circa tweehonderd fans van de vocalist braken vlak voor het juryberaad door de barricades op de straten van Kingston heen en riepen leuzen als "Bevrijd Kartel". Vybz Kartel krijgt op 27 maart zijn straf opgelegd, hoewel zijn advocaten al hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Het lichaam van Williams is nooit gevonden, maar de politie vond een sms op Palmers telefoon waarin te lezen zou zijn dat het stoffelijk overschot van de zakenman vernietigd zou zijn en dat zijn overblijfselen nooit teruggevonden zullen worden.

Gebleekt

Nooit eerder zouden getuigenverklaringen in Jamaica zo lang in beslag hebben genomen als tijdens het 65 dagen durende proces van Vybz Kartel. De reggaester met de gebleekte huid staat erom bekend geweld te verheerlijken in zijn teksten en refereert aan zichzelf als 'World Boss'.

Het is niet de eerste keer dat Vybz Kartel is opgepakt op verdenking van moord. In 2011 werd hij ook al in verband verbracht met twee moorden, maar kwam vrij bij gebrek aan bewijs. Vybz Kartel is in Nederland vooral bekend als rapper op het nummer Pon De Floor van Major Lazer.