De Nederlandse rapper Kraantje Pappie wil met zijn nieuwe album een ode uitbrengen aan Nederlandse volksmuziek, want die vindt hij "fantastisch", bekent hij aan NU.nl.

De rapper is genomineerd voor een Xite Award en brengt 14 maart zijn nieuwe album uit.

"Ik houd van Nederlandstalige muziek en dan de echte volksmuziek", zegt hij. "Bovenaan heb je dan grote artiesten als Marco Borsato en Jan Smit, maar er zit ook een sublaag onder."

"Mensen die willen doorbreken, maar daar nog net niet zijn en misschien ook wel nooit komen. Die groep artiesten heeft iets minder budget voor een clip. Op TV Oranje zie je dat soort video's heel veel voorbij komen." 

Kraantje Pappie doelt daarmee op Nederlandstalige artiesten die hun videoclips bijvoorbeeld opnemen aan de Spaanse of Turkse kust. "Dat vind ik dus fantastisch. En dat is ook precies wat wij met Feesttent wilde doen. Het is een ode aan TV Oranje en die artiesten."

Met het nummer Feesttent gaf hij al een van de tracks van zijn nieuwe album weg. De bijbehorende videoclip ging in première op clipstation Xite, waar hij donderdagavond kans maakt op awards in de categorieën Best Hiphop en Best Collab.

Bucketlist

Afgelopen jaar zag de rapper nog een dusdanig grote droom in vervulling gaan, dat hij hem van tevoren niet eens op zijn bucketlist durfde te zetten: een samenwerking met de band Doe Maar. Kraantje Pappie gaf samen met Postmen zijn eigen draai aan het nummer Alles Gaat Voorbij.

"Dat is een enorme eer geweest. Ik heb daarmee een nieuwe groep mensen bereikt, waarvan een aantal ook is blijven hangen. Verder heeft het niet heel veel gedaan. Je hoort het niet terug op mijn nieuwe album, of zo. Al merk ik wel dat ik gegroeid ben als rapper. Ik rap beter, mijn intonatie is beter en de teksten zijn persoonlijker."

Weggegooid

"Vroeger was ik misschien te veel bezig met de act Kraantje Pappie", vertelt hij. "De eerste zeven demo's die ik voor mijn nieuwe album schreef, zijn ook allemaal weggegooid. Het was alsof de teksten tegen mij verteld werden. Dan krijg je hele rare muziek. Uiteindelijk is de muziek veel persoonlijker geworden."

"Dat was altijd wel een angst voor mij", vervolgt hij. "Ik vind het vaak ook niet meer interessant als muzikanten te persoonlijk worden. Als teksten te veel betrekking hebben op het leven van de artiest, kan ik mij daar niet meer aan relateren. Dat vind ik zonde: dan heb je zoveel talent, maar gebruik je het helemaal verkeerd."

Snappen

Desalniettemin gaat de rapper op zijn nieuwe plaat voor een persoonlijkere aanpak. "Ik denk zelf dat ik nu drie nummers heb gemaakt die echt over mijzelf gaan. Maar tegelijkertijd denk ik dat mensen die mij niet heel goed kennen, ze toch zullen snappen. En mensen die mij al tof vonden, kunnen me nu beter leren kennen."

Toch zal Kraantje Pappie voorlopig niet veel verder gaan qua persoonlijke teksten. "Ik blijf altijd een muur om mij heen houden. Voor luisteraars tenminste, alleen mijn dierbare vrienden en familie komen dichterbij. Maar er is nog best wel een stuk over tussen waar mensen nu staan en waar de muur is."