De Britse popgroep Bastille trad woensdagavond op in de HMH te Amsterdam. Daar krijgt de band de zaal het publiek niet alleen aan het springen, maar ook door de knieën.

Voorafgaand aan het nummer Off The Night (een mash-up van Rhytm Is A Dancer van Snap! en Corona’s The Rhytm Of The Night) vertelt zanger Dan Smith dat hij niet zo goed is in dansen, maar dat iedereen kan springen. Dus initieert hij een sitdown, waar het publiek massaal gehoor aan geeft.

Sitdowns, waarbij het publiek naar de grond gaat om vervolgens omhoog te springen, zijn bepaald niet uitzonderlijk tijdens concerten, maar de manier waarop Bastille het trucje uitspeelt is bewonderenswaardig. Uiteindelijk gaat de zaal en masse zelfs een tweede keer door de knieën voor de groep.

De band speelde nog geen jaar geleden in de kleine zaal van Paradiso, maar verkocht de Amsterdamse HMH met gemak uit na het verschijnen van het debuutalbum Bad Blood. Een dergelijke grote sprong in zo'n korte tijd komt niet vaak voor. Alleen Lana Del Rey kreeg dat recentelijk voor elkaar.

Dromen

Die debuutplaat kunnen de fans wel dromen inmiddels, zo blijkt uit het enthousiasme in de zaal woensdagavond. Zelfs de nummers die hier geen grote hits zijn geweest, blijken erg geliefd. Zo zingt Amsterdam liedjes als Laura Palmer en Flaws uit volle borst mee.

Qua variatie is de show ook dik in orde. Naast de over het algemeen stuk voor stuk radiovriendelijke popliedjes, zoekt de band ook de scherpe randjes op. Bijvoorbeeld met een zeer harde climax tijdens het nummer The Draw, al blijft het daar helaas wel bij qua venijn tijdens het optreden.

Introvert

Daartegenover staan introverte momenten, zoals tijdens Oblivion. Het is een van de weinige echt langzame nummers van de groep, die naast het debuut alleen nog een deluxe-versie van datzelfde album uitbracht. Daarmee is de koek helaas wel op voor nu. Dat uit zich ook in een relatief korte show, zeker voor een van dit formaat.

Tijdens de eerste concerten kwam nog een cover als What Would You Do van City High voorbij, maar is daar nu geen sprake meer van. Geheel volgens de tijdsgeest is Bastille erg vroeg getorpedeerd naar een zaal van dit formaat. Een act als Amy Macdonald ging hieraan al ten onder.

Essentieel

Voor de volgende stap is juist nieuwe en vooral meer muziek essentieel. Hopelijk krijgt het gezelschap daar de tijd voor na een hectische en vooral succesvolle zegetocht. Qua show heeft Bastille zijn zaken wel goed voor elkaar. De huidige productie zou prima in de Ziggo Dome passen.

Hoe dan ook is Bastille er klaar voor om het tweede podium van Pinkpop af te sluiten in juni. Als deze show in een klein uurtje geperst kan worden voor een goede festivalset, moet het raar lopen wil dit niet een van de hoogtepunten in Landgraaf worden. Hopelijk blijft het daar vervolgens niet bij.