Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Toots Thielemans

Toots Thielemans beëindigt carrière

De Belgische jazzmuzikant Toots Thielemans stopt zijn muzikale carrière.
Door ANP

Alle nog geplande concerten worden afgelast, liet de manager van de 91-jarige mondharmonicaspeler en gitarist weten aan het Belgische persbureau Belga.

Thielemans voelt zich niet sterk genoeg meer om een volledig concert te spelen.

De befaamde en virtuoze Thielemans speelde met de grootste jazzmuzikanten, zoals Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Billy Joel. In Nederland is Thielemans onder meer bekend van de muziek van de film Turks Fruit en de begintune van televisiereeks Baantjer.

Bedanken

De manager laat weten dat Thielemans het publiek, de fans, organisatoren en medemuzikanten over de hele wereld wil bedanken ''voor alles wat ze hem hebben gegeven''. De muzikant hoopt te worden herinnerd als het ''ketje (straatjongen) uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger''.

Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans komt uit de Brusselse volkswijk Marollen. Hij begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, omdat hij last had van astma. Zijn artiestennaam Toots is een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

In 1964 kocht de Belg een huis in Amerika en vanaf dat moment woonde hij daar ook het grootste deel van de tijd. Hij behield een groot huis in Brussel. Door die combinatie werd hij ook wel een 'Vlamerikaan' genoemd. Later kreeg hij twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Bovendien verklaarde de Belgische koning Toots in 2001 tot baron.

Bekijk een fragment van Toots Thielemans:

Toots Thielemans beëindigt carrière

Lees meer over:

toots thielemans

Aanbevolen artikelen