Na het vertrek van de bassist van Moss hing het er even om of de band zou doorgaan, maar de groep is terug met een optimistisch, doch melancholisch album. "Ik ben heel erg goed in aanstellen", zegt de zanger van Moss tegen NU.nl.

"Ik heb dat aanstelligere een beetje in mijn stem zitten", lacht zanger Marien Dorleijn. "Maar het is op een zekere manier wel een plaat met een melancholische ondertoon."

"Het vertrek van Jasper (Verhulst, bassist red.) viel in eerste instantie erg zwaar." Verhulst was een van de bandleden van het eerste uur.

De Nederlandse groep debuteerde in 2007 met The Long Way Back, maar brak in 2009 pas echt door met het album Never Be Scared / Don't Be A Hero. Nu is er een vierde plaat in de vorm van We Both Know The Rest Is Noise.

Moss vond in Koen van de Wardt een nieuwe bassist, die ten tijde van de audities nog in Noorwegen woonde. Uiteindelijk liet hij daar alles achter om zich op zijn nieuwe plek in de groep te storten. "Ik denk dat ik in een heel erg vroege midlifecrisis zat", grapt Van de Wardt, die de gemiddelde leeftijd in de band aanzienlijk naar beneden haalt. 

Voorgrond

"Maar voor mij was het in Noorwegen ook wel mooi geweest", vervolgt de bassist. "De muziekscene daar is ontzettend klein. Als je gaat touren, doe je drie keer Oslo en dan ben je er eigenlijk wel." 

Hij speelde eerder al in diverse bandjes, maar toen nog meer op de voorgrond. "Ik ben in het verleden ook wel de frontman geweest, dus wat dat betreft was Moss wel even wennen."

"Maar uiteindelijk beslist de hele band over de liedjes, dus ik heb evengoed genoeg in te brengen. Al was dat in het begin wel moeilijk." Van de Wardt wist echter al snel zijn weg naar de voorgrond te vinden. Zo is hij degene die zingt op het nummer Bruised.

"Dat liedje wilde we eigenlijk niet eens opnemen", vertelt zanger Dorleijn. "Maar Koen zei: 'Ik ga er wel even mee aan de slag.' We speelden het nummer al tijdens de vorige tournee, maar dan in een heel andere vorm. Het grappige is dat de tekst eigenlijk over onze oude bassist zou gaan."

"Dus de nieuwe zingt als het ware over de oude op deze plaat. En zelfs mijn moeder had niet door dat Koen nu zingt, dus onze stemmen lijken best wel op elkaar." 

Vertrek

Het vertrek van de oude bassist ging de band, en vooral Dorleijn, wel aan het hart. "Het had zomaar gekund dat we hadden gezegd: het is mooi geweest nu, we stoppen ermee. Ik heb tien jaar met hem gespeeld", aldus de zanger.

"De relatie die ik met mijn vrouw heb is nog korter. Het is ook wel even alsof een relatie uitgaat, ja. Dan denk je ook even dat het zeker weten nooit meer goed gaat komen."

"Maar we zijn het ergens wel gewend om hard voor Moss te moeten knokken. Veel bands in Nederland denken dat als het de eerste keer niet lukt, je helemaal klaar bent. Maar je moet teringveel spelen en hard werken. De twijfel om te stoppen was er dan ook maar heel even, toen zijn we weer doorgegaan."