Zanger Daniël Lohues trok voor het opnemen van zijn nieuwe album traditiegetrouw naar Chicago. Daar schrok hij van de heroïnegolf die daar gaande is. "Als buitenstaander komt dat extra hard binnen", zegt hij tegen NU.nl.

Hij zingt over die situatie in het lied Niks Is Meer Weerd As Vandaage. "Een straatbeeld zoals daar kun je hier natuurlijk ook tegenkomen, maar het was wel heftig om te zien. Dat spul is spotgoedkoop."

Lohues bracht onlangs zijn album D uit. Sinds 2008 lanceert hij elk jaar een nieuw album in de maand van zijn verjaardag. Tussen het opnemen en optreden door vliegt hij naar de Verenigde Staten.

De zanger draait meer dan twintig jaar mee in de muziekwereld, maar zei zelf altijd nee tegen zware verdovende middelen.

"Harddrugs? Hell freaking no. Ik ben er doodsbenauwd voor", aldus Lohues over drugsgebruik. "Ten eerste ben ik bang voor naalden en daarnaast wil ik geen chemicaliën in mijn neus stoppen."

"Ik weet het ook niet zo met die mensen die coke snuiven. Ze vinden zichzelf helemaal tof, maar eigenlijk worden het gewoon zelfingenomen klootzakken die jou wel even vertellen hoe het allemaal precies zit."

Boeren

Lohues belandde tijdens zijn jaarlijkse trip niet alleen in Chicago, maar ook in Nashville, waar hij met plaatselijke muzikanten werkte. Daarnaast sprak hij met diverse andere mensen. "Ik spreek met boeren over boeren, met een conducteur over de geschiedenis van het spoor en ga zo maar door."

"Ik leer daar heel veel van", aldus de zanger. "Het is ook makkelijker om daar dingen te bespreken met mensen waar ik hier met mijn vrienden niet over kan praten. Mensen vertellen je daar alles, omdat je elkaar daarna toch nooit meer tegenkomt. Wij denken dan dat zoiets gemaakt is, maar dat is het niet. Het is echt."

Duidelijk

"En wie zegt dat hoe wij het aanpakken goed is? Dat onze manier de juiste is? Waar ik vandaan kom, praten we bijvoorbeeld overal omheen. Al staan op D ook liedjes die best wel duidelijk zijn. Ik Mis Mien Engel bijvoorbeeld. Dat zet ik er ook gewoon op, daar ben ik niet bang voor."

Met D kwam hij voor het eerst op nummer 1 binnen in de Album Top 100. Vraagt de zanger zich wel eens af of hij nog veel meer mensen zou bereiken als hij niet in dialect zou zingen? "Wat als ik in Toronto geboren was bijvoorbeeld? Ik weet het niet. Als ik in Amsterdam geboren was, zou ik in ieder geval snel naar Drenthe terug rennen."

Emmen

In datzelfde Drenthe werd hij al jaren geconfronteerd met situaties zoals die in Chicago. "Zeker in de jaren tachtig had je in de omgeving van Emmen ook zo'n golf.

Er zaten heel veel mensen aan de heroïne. Veel muzikanten gebruikten dat spul ook. Ik vind een jointje nog geen probleem, maar aan dat andere spul waag ik me zeker niet."

"Ik weet nog wel dat wij met Skik voor het eerst op Pinkpop zouden spelen. Toen heb ik de nacht ervoor helemaal niet geslapen en een paar mensen waren daarvan op de hoogte. Voor de show kwam er zo'n figuur naar me toe met de vraag of ik niet een snuifje wilde. Maar ik peins er niet over."