De Volendamse popgroep 3JS heeft het spelen in theaters al jaren onder de knie, maar wil zich nu focussen op de festivals. "Als Gers Pardoel op Pinkpop kan staan, kunnen wij dat ook", vertelt de groep aan NU.nl.

"Ik vind dat wij best op festivals als Pinkpop en misschien zelfs Lowlands kunnen spelen", vertelt Jan de Witte, die zelf al jaren naar het laatstgenoemde festival gaat.

Bandgenoot Jan Dulles relativeert die uitspraak: "Voor mij is dat zeker geen ambitie." De zanger en tekstschrijver heeft wel andere wensen als het op liveshows aankomt.

"Het lijkt mij bijvoorbeeld fantastisch om een keer een eigen show in Ahoy te spelen. Dat moet op zich ook wel haalbaar zijn." Momenteel tourt 3Js langs de Nederlandse theaters. Naar aanleiding van het afgelopen jaar verschenen Dichterbij De Horizon, speelt het drietal nog een tiental shows in een wat meer formele setting.

"Al is het theater bij ons wel een kroeg."

Uitkleden

Het vertalen van de plaat naar livemuziek die geschikt is voor in het theater was evengoed een flinke klus, aldus Jaap Kwakman. "Het is juist moeilijk om liedjes helemaal uit te kleden. Zeker met deze plaat."

Het laatste album van 3JS is dan ook bewust een cd geworden met wat snellere liedjes. "Dat hebben we ook gedaan met het oog op de festivalzomer", aldus Kwakman. "Op eerdere platen staan toch veel georkestreerde nummers, die werken op zo'n podium gewoon niet."

Invloeden

Achter het opnameproces van Dichterbij De Horizon zitten een paar verrassende invloeden. Zo werd een album van The Black Keys grijsgedraaid bij de 3JS. "Het album El Camino was zeker een belangrijke inspiratie voor ons", vertelt Kwakman. "Ik heb die plaat echt ontzettend veel gedraaid."

"Maar met dat soort dingen moet je wel oppassen natuurlijk, want je wil geen kopie van iemand anders worden. Dat is een van de redenen dat wij alles zelf produceren. Als Dan Auerbach bijvoorbeeld een plaat geproduceerd heeft, hoor je dat meteen. Dan wordt het bijna meer zijn plaat dan die van de band. Dat willen we in ieder geval niet hebben."