In vijf jaar tijd is de Canadese zanger Drake uitgegroeid tot één van de grootste hiphopsterren. Een knappe prestatie waar hij dinsdag nog een schepje bovenop doet met zijn optreden in de Ziggo Dome.   

De cocktail van melancholische liefdesdeuntjes en stoere dansvloervullers hebben Drake een waslijst aan hits en lovende kritieken opgeleverd. Zo mocht hij in 2013 zelfs de Grammy voor beste hiphopalbum in ontvangst nemen voor zijn tweede studioalbum Take Care.

De progressie die te horen is in zijn muziek is eveneens zichtbaar in zijn optreden. Drie jaar geleden stond Drake nog in een half afgeladen HMH met slechte akoestiek en een knullig podiumdesign. Dat is nu wel anders. Ook het bespelen van het publiek heeft hij zich meester gemaakt.

De aftrap heeft Drake overgedragen aan vriend en landgenoot The Weeknd. Zijn donkere, elektronische interpretatie van R&B voelt niet geheel thuis in een arena van deze grootte. Vele nummers hebben een kleine herinterpretatie moeten doorstaan zodat ze door een liveband opgevoerd kunnen worden.

Echter, veel van de charme is hierdoor verloren gegaan. Vooral het House Of Balloons-materiaal moet het ontgelden, zo is het seksuele What You Need bijna onherkenbaar geworden door de toevoeging van onnodig gitaarwerk. Publieksfavoriet The Morning is intact gebleven.

Attributen

Wanneer Drake zijn intrede doet is meteen duidelijk dat de Would You Like A Tour uit ander hout is gesneden dan voorgaande shows van de 27-jarige zanger. Het podium is enorm en kent een scala aan attributen, waaronder een gebogen scherm, een fraaie lichtshow en het nodige vuurwerk.

Nothing Was The Same-opener Tuscan Leather fungeert als startsein voor een avondvullend programma waarin vooral Drake’s latere werk centraal staat. Een stevige nummer als Headlines wordt afgewisseld met softe meezingers als Furthest Thing en Wu-Tang Forever.

Pulserend

Een afgeladen Ziggo Dome is reeds aardig op stoom geraakt als Drake besluit het tempo op te schroeven met een pulserende uitvoering van Trophies. Tussen de nummers door charmeert Drake zijn publiek met lieve woorden en de nodige humor.

De jonge Canadees heeft zelfs de moeite genomen om enkele Nederlandse woordjes te geleerd. “Ik hou van jullie”, verkondigt de rapper in perfect Nederlands gedurende zijn gevoelige uitvoering van Too Much.  

Waardering

Drake zingt een meisje uit het publiek toe met de megahit Hold On, We’re Going Home toe. Het is zoetsappig en voorspelbaar, maar de Canadese softie komt ermee weg.  Zijn behoefte zijn waardering te laten blijken uit zich in een twintig minuten durende begroeting. Het lijkt oneindig en doet onnodig afbreuk aan het opgebouwde momentum.

Alvorens iedereen om klokslag 23.00 uur de zaal verlaat, verschaft afsluiter Started From The Bottom nog een kleine energieinjectie. Een toegift lijkt onnodig. De show heeft immers alle hokjes glansrijk aangevinkt en het antwoord op de vraag “Would You Like A Tour?” positief beantwoord.