Frontman Bennie Jolink van de Achterhoekse rockband Normaal heeft aangegeven te stoppen met touren na 2015, wanneer de band zijn veertigste jubileum viert.

Volgend jaar zal een groot jubileumconcert plaatsvinden in Lochem, voorafgegaan door een laatste tournee. Dat zegt Jolink in fanclubblad Anhangerschapsbode.

Jolinks gezondheid speelt hierin een rol. "Vorig jaar kampte ik halverwege de tour behoorlijk met mijn gezondheid. Als het kan, blijf ik optreden. Dat zal dan onder de naam Normaal zijn."

Manager Ronnie Degen zegt tegen NU.nl dat Normaal alleen stopt met het geven van tournees, maar niet volledig wordt opgeheven. Na de tournee van 2015 bekijkt Normaal of en hoe er verder gegaan wordt. "Wat ik wel ga doen, is sterk afhankelijk van m'n gezondheid en kan ik nu niets over zeggen", reageert Jolink op Facebook.

Countrynummers

Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt een er cd-box vol nieuw werk. "Er komen countrynummers op, maar ook blues bijvoorbeeld en nummers die al een tijdje bestaan of in het theater al wel eens gespeeld zijn", aldus Jolink. In 2012 verscheen het vorige album van Normaal, getiteld Halve Soul, Helemaal Høken.

De band werd in 1973 al opgericht, maar trad op Hemelsvaartdag 1975 pas voor het eerst op, tijdens het Lochem Popfestival. In 1977 scoort Normaal zijn eerste en grootste hit, Oerend Hard. Andere grote hits zijn Mamma Woar Is Mien Pils en Heidie. Normaal was een van de eerste popgroepen met succes in de streektaal.