Ondanks zijn schommelende succes, zeker nadat zijn derde album Free niet erg goed werd ontvangen, bewijst zanger Gavin DeGraw in de HMH dat het nog veel te vroeg is om hem al af te schrijven.

De Amerikaanse zanger speelt op dinsdagavond in de HMH te Amsterdam. Daar laat hij nagenoeg de volledige zaal stralen van geluk. De vele stelletjes die op de show zijn afgekomen zingen de liedjes gezamenlijk breed glimlachend mee. DeGraw verplaatst zichzelf en zijn publiek naar zijn oude kleine zolderkamer.

De singer-songwriter is onlangs gevraagd om het voorprogramma van zijn grote voorbeeld Billy Joel te verzorgen en hij brengt ter ere van dat feit een cover van zijn hit She's Always A Woman ten gehore, dat hij vroeger thuis op zijn zolderkamer al speelde. Een versie die hij handig laat overlopen in zijn eigen Where You Are.

Het is niet de enige cover die de zanger vertolkt. Ook Rumour Has It, oorspronkelijk van Adele, komt voorbij, ware het een stuk minder sterk dan de eerste uitvoering. Dat komt deels door de interpretatie die de band aan het nummer geeft. DeGraw gooit vooral hoge ogen als hij solo achter de piano zit, zoals bijvoorbeeld tijdens She's Always A Woman.

Uitbundig

Anno 2014 blijkt hij nog altijd een zeer begenadigd zanger en heeft hij ogenschijnlijk geen enkele moeite om zowel de hoogste als laagste noten perfect te raken. Vaak kiest de muzikant, die in 2004 doorbrak met I Don't Want To Be en inmiddels vijf platen uitbracht, echter voor uitbundige uitvoeringen van zijn liedjes.

Dat werkt niet altijd even goed. De liedjes krijgen nogal eens een overbodig nieuw jasje, dat lang niet altijd even goed past. Zo wordt onder meer Follow Through in een nieuw, ietwat elektronisch omhulsel gestoken, terwijl het origineel zonder twijfel krachtiger had geklonken.

Onaangetast

Hetzelfde geldt voor meer van de oude nummers. Desalniettemin is de stem van DeGraw een fijne rode draad die onaangetast blijft. Oud werk als Chariot, I Don't Wanna Be en Soldier zorgen wel voor een uitstekende sfeer in de bomvolle HMH. Het publiek zingt de nummers letter voor letter luidkeels mee.

Uitgerekend de liedjes van zijn afgelopen jaar verschenen album Make A Move zorgen voor het absolute hoogtepunt. Zeker de toegift, waarin Leading Man en Everything Will Change voorbij komen, behoort tot het beste deel van de show. Met een nummer als Best I Ever Had blijkt dat hij nog steeds in staat is om wereldhits te schrijven.